A legrosszabb szakállas szokás. Ha nem vigyázol kezdheted elölről a növesztést.
2016. május 04. írta: Beardcity

A legrosszabb szakállas szokás. Ha nem vigyázol kezdheted elölről a növesztést.

Az egyik legrosszabb dolog, amit egy szakállas tehet, hogy egész nap piszkálja az arcát. Furcsán hangzik, de ez sokunk problémája, és ez a probléma bizony elég szépen el tudja rontani az egyébként szépen virító szakállat, sok esetben olyan szinten, hogy le is kell borotválni. Ez napi tevékenység, én is sokszor kapom magam rajta, hogy bizgerálom a szakállam, főleg, amikor szabad az egyik kezem. Az okát nem tudom, valószínűleg egy rossz pótcselekvés, szokás. No de mi a jó hír? Az, hogy mint minden rossz szokás, ez is megállítható. Talán egy két tipp beválik, lehet mégsem. De mindenképpen érdemes valamit kezdeni, főleg ha a piszkálás eredményeként le kéne vágnod a szakállad, amit eddig gondosan karbantartottál.
szakall_piszkalas_beardcity.jpg

Miért rossz egyáltalán, hogy egész nap piszkálod a szakállad?

A sok csavargatás, húzgálás jó pár csúnya dologhoz vezethet. Először is ha elég sokat csinálod, könnyen tudsz az egyébként korrekt szakálladból csinálni egy kevésbé vonzó foltosat. Megéri? Hónapokig növesztesz egy szakállat, csak azért, hogy utána vághasd le mert csúnya. Mert hogy sok példa van erre. Aki nem bírja ezt abbahagyni, az hamarosan kezdheti elölről a növesztést.

Hogyan hagyd abba?

Sajnos nem egyszerű. Először tudnod kéne, hogy mikor csinálod pontosan. Ez azért nehéz, mert ezt nem tudatosan csinálja az ember. Éppen elbambulsz, nézed a Tv-t, görgeted a netet. Észre sem veszed és közben szétcseszel egy pár szőrszálat. És valószínűleg, mindig ugyan azon a helyen piszkálod, így előbb utóbb kihúzol onnan szálakat. Így lesz szépen lassan gyér azon a területen. Csak akkor veszed észre, amikor már megtörtént a baj. De ha tudod, hogy mikor csinálod, vagy mi váltja ki akkor közelebb vagy egy lépéssel a megoldáshoz, ilyenkor kell figyelni a legjobban és cselekedni.

#1 Tipp: Ülj rá a kezedre!

Hülyén fogsz kinézni, de legalább békén hagyod szerencsétlen szakállad. Ha nem akarsz ráülni, dugd zsebre inkább, ez is egy opció.

#2 Tipp: Fésüld meg!

Egy másik módszer, amit kipróbálhatsz szabad kezeid lefoglalására, hogy magadnál tartasz mondjuk egy fésűt. Zsebre rakod, vagy a munkahelyedre beviszed és lerakod az asztalra. A lényeg, hogy ne a szakállad kezd el piszkálni, hanem inkább fésüld át, majd maradjon a kezedben! Így a szakálladdal is foglalkozol, de jó értelemben. A fésű maradhat a kezedben, tudod piszkálni, forgatni, bármit csak az ujjaid maradjanak távol a arcszőrzetedtől. Ha kifejezetten szakállfésűt szeretnél használni, tudunk ajánlani egy párat. Itt nekem az asztalon egy Shepherd szarufésű van, ami pont megfelel a célra. Elég kicsi és vékony ahhoz, hogy ne legyen zavaró a kézben, de igazából bármi megfelelhet. Ez csak összeköti a kellemest a hasznossal. Stresszlabdát is nyomkodhatsz, csak a szakállad hagyd békén!
13063320_1539163496385526_9121156580318293244_o.jpg

#3 Tipp: Fizess!

 A pénz szintén jó motiváció lehet. Találj ki egy szabályt a szakállpiszkálásodra vonatkozóan. Akárhányszor tönkre akarod tenni a szőrszálaidat fizess egy százast vagy inkább kettőt a barátodnak/feleségednek/bárkinek aki fontos neked. Úgy gondolom, hogy elég gyorsan le fogsz mondani erről a rossz szokásról.

Egyéb rossz szokások

Mielőtt ebbe belekezdenénk, azt le kell szögezni, hogy bármi, amit túlzásba viszel árt a szakálladnak

#1 hiba: Túlmosod a szakállad

Az egyik legnagyobb hiba, amit a arckertészként elkövethetsz, hogy a pihe-puha szőrödet túl gyakran mosod. Egyértelmű, hogy nem akarsz koszos szakállal mászkálni, de a túlzott mosást mindenképp el kéne kerülni. Nagyon kiszáradhat a szakállad és a bőröd, ami kevésbé egészséges. 2-3 alkalommal egy héten elegendő mosni. Kivéve ha nagyon intenzív életet élsz. (Sportolsz, koszos leszel a munkahelyen, ilyenkor természetesen többször kell mosni)

#2 hiba: Rossz terméket használsz

Ez is többször volt már téma, de nem lehet elégszer mondani. Ne használj hajsampont, tusfürdőt a szakálladra! A normál sampontól, olyan száraz lesz a szakállad is és a bőröd is, akár a sivatag. Erre a célra léteznek külön szakállsamponok és kondicionálók. Kemikáliamentesek, és pont az teszik, amire valóak. Táplál, puhít,tisztít, nem szárít, nem irritál.
dsc_0010.jpg

#3 Hiba: Túlzásba viszed a fésülést

Mekkora ellentmondásba keverem magam, mondhatod. Hiszen az előbb mondtam, hogy inkább fésüld, mint piszkáld. Valóban a túlzott fésülés, kefélés szintén nem jó. Fésülni muszáj. Fésülni a szakállad jó. Fésülgetni a szakállad, azért, hogy leszokj a szőrroncsoló tevékenységedről szintén oké. De ne vidd túlzásba, mert az állandó fésülés nem jó!

Fontos megemlíteni, hogy a semmilyen szokás nem tűnik el egy nap alatt. Haladj kis léptékben! Hétről hétre jobb lesz, és a rossz szokásoknak egykettőre vége.
tumblr_o1dbm4kunk1qjeod2o1_500_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr408684822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Simon Szabolcs 2016.11.13. 22:46:48

A szakáll babrálástól miért lesz foltos a szakáll? Ez alatt azt lehet érteni, hogy kihúzom a szőrszálakat és ettől hiányos lesz a szőrzet egy adott területen?
Az mitől lehet, hogy a szakállam az államnál és a bajszomnál nem annyira sötét mint a többi helyen? Sokkal barnám mint máshol (máshol sötét fekete).

Simon Szabolcs 2016.11.13. 22:47:41

Közben villámgyorsan bevillant még egy :)
Több cikket olvastam a blogon miszerint mi szakállasok kerüljük a nem természetes anyagokat. Egy olyan problémával szembesültem így a tél közeledtével amivel eddig nem nagyon kellett törődnöm (viszonylag rövid szakállal rendelkeztem régen), mégpedig az arcbőröm hidratálásával. Könnyen kiszárad a bőröm ezért ebben az időszakban fokozottan kell ápolnom az arcbőröm. Az lenne a kérdésem, hogy a szakállam megóvása érdekében jó megoldás lehet a körömvirág krém használata? Ez ugyebár természetes anyagokból készül, valamint nagyon jó hidratál. Probléma fakadhat, ha a szakállam is ápolom ezzel, hogy a szakáll alatti bőr is hidratálva legyen annak ellenére, hogy használok szakállolajat?
Válaszod előre is köszönöm!

Beardcity 2016.11.15. 13:32:48

@Simon Szabolcs: nem csak a szakállasoknak kéne kerülni a nem természetes anyagokat, hanem úgy általában mindenkinek. A szakállolaj tökéletesen elegendő a bőr hidratálásra. Mindenhova kiírjuk a szakállolaj használatakor, hogy "masszírozd be a bőrbe és szőrbe egyaránt", tehát ha megfelelően alkalmazod az olajat, akkor annak a bőrödhöz is el kéne jusson. Ha ez nem elegendő, még pluszban használhatsz az olaj után balzsamot, ami még plusz tartást is ad a szakállnak. Az hogy kipróbálod a körömvirág kenőcsöt, az rajtad áll. Bajod nem lesz tőle hiszen egy krém, na de ha húslevessel kened, akkor sem lesz baja, és természetes. Illetve szerintem baromi zsíros lesz tőle az egész, arról nem is beszélve, hogy a körömvirágnak van egy jellegzetes illata, ha szeretnéd, hogy olyan illata legyen, akkor hajrá.

Beardcity 2016.11.15. 13:36:13

@Simon Szabolcs: a szakállbabrálást, pont úgy kell érteni, ahogy írtad. Valószínűleg a szokás hatalma miatt mindig ugyanott fogod piszkálni, tépkedni és előbb-utóbb ott nem marad szőr. Az hogy egyik helyen barna vagy szőke vagy vörös vagy ősz a szakállad, máshol meg sötét, az genetika. Akárcsak a hajnál. Ha zavar be kell festetni.
süti beállítások módosítása