Hogyan szabadulj meg a benőtt arcszőrzettől?
2016. szeptember 02. írta: Beardcity

Hogyan szabadulj meg a benőtt arcszőrzettől?

Okok, megelőzés, kezelés

Ha nemrégiben felfedeztél valami puklit az arcodon, de nem pattanásnak néz ki, akkor nagy eséllyel egy benőtt szőrszálról van szó. Ezek az enyhén fájdalmas, viszketős, piros kis dombocskák akkor keletkeznek, amikor a szőrszál begöndörödik és éles, hegyes végével befelé kezd el nőni. Bizonyos esetekben az eltömődött szőrtüsző miatt a szőr kifelé vagy felfelé növekedés helyett oldalirányba kezd el nőni, ennek a következménye pedig, hogy a hegyes végű szőrszál behatol a bőr alá és ott növekszik.
benott_szor_1_beardcity.jpg

A benőtt szőrszál lehetséges okai

Bár mindenkinek lehetnek benőtt szálai, a probléma úgy tűnik, hogy hatványozottan jelentkezhet a durvább és göndör szőrzetnél. Ahogy nő a szakáll, úgy megeshet, hogy visszahajlik, begöndörödik, ahelyett, hogy kifelé nőne. Amint visszahajlott, a helyes, éles szőrszál egyszerűek átlyukasztja a bőrfelszínt és alatta folytatja a növekedést. Különösen igaz ez a borotválkozás után, amikor is a szőrszálak iszonyat élesek, mondhatni borotva élesek. Azoknak az embereknek, akiknek magas a nemi hormon termelése, általában gyorsan nő és nagyobb mértékben a hajuk, szakálluk és gyakrabban is találkozhatnak a kis puklikkal a bőrükön.

A benövő szőrszálak megelőzése

Minden szőrszál viszonylag gyorsan benőhet, de van egy pár dolog, amivel elejét vehetjük a dolgoknak. Ha egy kicsit odafigyelünk magunkra, máris sokat tettünk annak érdekében, hogy jelentősen lecsökkentsük ezeknek az idegesítő kis pukliknak a feltűnését a nyakunkon vagy arcunkon.
A következő lépések könnyen végrehajthatóak és segíteni fognak mind a bőröd tisztántartásában és leredukálják a benőtt szőr megjelenését.

- Ha borotválkozol, használj egypengés borotvát!
- Mindig abba az irányba húzd a borotvát, amerre nő az arcszőrzeted!
- Miután végeztél a borotválkozással, teríts a borotvált felületre tiszta és hideg törölközőt, ez csökkenti az irritációt!
- Mielőtt borotválkoznál, meleg vízzel nedvesítsd az arcod és mindig használj valamilyen borotválkozó krémet!
- Az esti programba be kéne illeszteni, hogy valamilyen hámlasztóval körkörösen átdörzsölöd az arcod (szakállasok nyilván csak ott ahol borotválkozni szoktak...pl nyaki részen), vagy legalább egy nedves törölközővel megcsinálni ugyanezt, hogy a benőtt szőrszálak könnyedén kijöjjenek!
- Olyan kis húzásokat végezz a borotvával, amilyeneket csak tudsz, hogy csökkentsd az esélyeit a benövésnek!
- Elektromos borotva esetén (nyilván csak a "fogas" haj- és szakállnyíróra aka trimmerre gondolunk, nem a kör- vagy rezgőkéses borotvákra) próbáld ne a bőrödhöz nyomni a fejét, inkább nagyon picit a bőröd felett próbálj dolgozni!
- Gyakran öblítsd le a pengét a húzások között!

Első ránézésre elég soknak tűnhet ez a prevenciós tanács sor, de nem is biztos, hogy mindre szükséged van. Próbálj ki mindig egyet-egyet és figyeld mennyire válik be a benövő szőrök ellen! Miután kialakult a borotválkozási rutin, csak annyit használj, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ne térjenek vissza ezek a viszkető borzalmak! Mielőtt észrevennéd, már sima és szőrbenövés mentes lesz a terület.

benott_szor_2_beardcity.jpg

Tippek a benőtt szőrszálak eltávolításához

Elég jók az esélyeid, hogy életed során fogsz találkozni egy-két benövő szőrrel, így hát nem árt tudnod ezeknek az eltávolítását, mielőtt még túl fájdalmassá válna a dolog.

1. Eltávolítás valamilyen segédeszközzel
A legközönségesebb módja a benőtt szálak eltávolításának egy kis csipesz vagy egy steril tű. Általában a bőrödhöz nagyon közel lesz egy hurok, amibe bele tudod akasztani és ki tudod húzni.

2. Meleg borogatás
Helyezz meleg borogatást a területre, ahol a benőtt szőr található. A meleg miatt felpuhul a bőröd és segít, hogy a szőr könnyebben a felszínre kerüljön. Sok esetben a meleg magában elegendő ahhoz, hogy a szőr hegye kibújjon a bőrből. Ekkor már meg tudod fogni csipesszel. Ha nagyon mélyen van, ismételd meg a borogatást, előbb utóbb ki kell jönnie.

3. A bőr hámlasztása
Egyszerű módja a benőtt szőr felszínre nógatásának a bőr hámlasztása. Napi kétszeri hámlasztás, és az elhalt hámsejtek, fölösleges olajok, kosz vagy bármi, ami fogságba ejti a szőrszálat, eltűnik. A hámlasztás segítségével a szőr maga is fellazul és sokkal könnyebb megfogni csipesszel vagy tűvel. Mivel ez kicsit időigényesebb procedúra ezért este javasoljuk, amikor nincs benned az ideg, hogy rohanni kell valahova.

benott_szor_3_beardcity.jpg

Neked van valami forradalmi módszered a benövő szőrszálak ellen? Szívesen várjuk a komment szekcióban.

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr311670882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2016.09.03. 08:23:06

"- Ha borotválkozol, használj egypengés borotvát!
- Mindig abba az irányba húzd a borotvát, amerre nő az arcszőrzeted!"
Így aztán garantálva lesz, h frissen borotválva is másnapos borostád legyen.

brmbolec 2016.09.03. 09:53:14

csak a filmekben borotválkoznak abba az irányba,amerre nő a szőr,

kuki123 2016.09.03. 10:31:49

ezt egy nő írta...?

1 penge..
nem 30 percig akarok borotválkozni.
Teljesen bőrfüggő a dolog.
Semmi extrát nem csinálok, és nem nő be. ellenben a nyakamon ki szokott pattogni, ha rossz a penge már.

egysmás 2016.09.03. 10:56:01

csaka buzik meg a nők borotválkoznak.
A többieknek letolják nullásgéppel, oszt jóvan.

lutria 2016.09.03. 11:10:53

Mintha lehetne még egypengés borotvát kapni,már a kétpengés is szinte elavult...
Nálam pl. úgy működik hogyha felülről lefelé lehúzom("amerre a szőr nő")akkor lesz olyan mindha szinte 1 napos borosta lenne,úgyhogy még felfelé húzva is végig kell menni rajta amíg hallom a "sercegést"...

szmoker (Homo Trollicus) 2016.09.03. 11:28:52

@lutria: Nekem még nagyfatertől örökölt fém Gillette is van, de pár éve vettem egy Wilkinsont.
Ahhoz 2-3 évente veszek egy ötös pengét pár száz forintért.
Konkrétan ez az:
www.ebay.com.au/itm/Wilkinson-Sword-Safety-Razor-and-Blades-Double-Edge-DE-/310897587232

Sparban meg Tescoban is lehet kapni pengét hozzá.

szmoker (Homo Trollicus) 2016.09.03. 11:30:42

@kuki123: "normális" borotvánál (nem a sokpengésnél hanem amit én is írtam) farmerrel vagy törölközővel lehet élezni a pengét - így simán lehet fél évig használni egyet.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2016.09.03. 11:34:00

Arra húzni a borotvát, amerre a szőr nő? Gondolom a posztolónak még életében nem volt _rendes_ arcszőrzete... Ha növési irányba húzod le a borotvával, borostás marad az arc, ennyi.

Broad 2016.09.03. 12:22:53

de hogy katona nem volt az tuti, a papír teszten egyből megbukott volna a "Mindig abba az irányba húzd a borotvát, amerre nő az arcszőrzeted!" módszerrel.

mayree 2016.09.03. 12:35:53

Ennyi marhaságot... :D

borzimorzi 2016.09.03. 14:27:57

Lézeres szőrtelenítés. 6-8 alkalom, legdurvábban szőröseknek 10. Aztán szevasz, szőrike, napi +20 perc alvás, semmi gennyes cucc a bőrön.
Üdv:
b

zuiko 2016.09.03. 14:30:17

@Broad: A papír-teszten még akkor is megbuktunk, ha szinte lenyúztuk a bőrünket... :)

tonyk 2016.09.03. 14:49:22

Növekedési irányban borotválkozni? Kisasszony! Legalább a pasiját kérdezte volna meg, hogy mit szól ehhez a ordas baromsághoz.

Dr_utcai_arcos 2016.09.03. 16:41:12

"Neked van valami forradalmi módszered a benövő szőrszálak ellen?" Jaja, 15 éves korodra simán kinövöd ;)!

Broad 2016.09.03. 18:38:48

@zuiko: az egy másik dolog! :D

bloglegelő 2016.09.03. 18:59:30

mielőtt az index kitesz egy nem teljesen ártalmatlan blogot, nézesse már meg szakemberrel is

vagy a haverok (onanizálhatnak) publikálhatnak itt kedvükre ? akkor bocs

vanRob 2016.09.03. 19:51:56

@zuiko: heti eltáv során (90-es évek közepén voltam katona...) 1 palack bor bevitele és az őrségnek átadása nagyon simává tette az arcbőrt...

vanRob 2016.09.03. 19:58:34

Amikor elkezded serkenni az arcomon ez a marhaság, akkor az idősebbektől egy tanácsot kaptam: visszafelé húzd. Nem tudom honnan jön ez a növekedési irányba húzás dolog de, hogy szart sem, az biztos.
Én csak meleg vízzel átmosom az arcom közvetlenül borotválkozás előtt. Persze előtte azért lemosom a piszkot, de semmilyen mélytisztítót nem használok. Az leszedi a felső hámréteget, aztán a borotva szép vágásokat ejt az alatta lévő puhább rétegen.
Borotválkozás után meg meleg vizes majd pedig hideg vizes arcmosás. Nálam ez vált be.

vanRob 2016.09.03. 20:14:15

Ja, még az jutott eszembe, hogy kb 2 éve tértem vissza az 5 pengés vackokról a 3 pengés változatra. Az eredmény ugyanolyan, árban viszont kb fele.

efi 2016.09.03. 21:18:00

Ha szálirányban borotválkozunk - azon kívül, hogy borostásak maradunk - csak még jobban a bőrünkhöz simítjuk a szőr végét, nem? Bár én egyébként is kétlem, hogy egy óránként kevesebb, mint 0,1 mm-et "toló" szőrszál majd pont átböki a bőrt kívülről. Ha pedig bepirosodik az inkább azért van, mert nem tudott kibújni.

zuiko 2016.09.05. 11:05:35

@vanRob: Igen, az őrségnél remekül működött a bor/pálinka, de reggeli sorakozókor a PK papírtesztjénél nem... :D
süti beállítások módosítása