Szakáll a melegebb hónapokban
2017. március 01. írta: Beardcity

Szakáll a melegebb hónapokban

Közeledik a felmelegedés. Lassan ugyan, de el fog jönni. Sokan várjuk már, ez tény és való. A tavaszi és nyári hónapok tipikusan uborkaszezonnak vannak elkönyvelve szakállas szempontból. Sokan az alkalmi szakállnövesztők közül úgy döntenek, hogy megmutatják borotvált arcukat a nagyvilágnak. Valószínűleg azon tévhiten alapszik a dolog, hogy nyáron a szakáll visszatartja a hőt, melegít, ezáltal kényelmetlen. Nem egészen így van.

summerbeard_715x358_2.jpg

Jellemző, hogy a legtöbb férfi a hideg, téli időszakban kezdi el növeszteni az arcszőrzetét, de az igazság az, hogy ezen logika mentén vizsgálva nem releváns, hogy mikor engedjük szabadjára azokat a szőrszálakat. A szakállad nem szigeteli az arcod. Tehát nem tart melegen télen vagy nem lesz tőle még melegebb tavasszal/nyáron.

Viszont valamit nyilván befolyásol a szakállad. Véd a külső hatásoktól egész évben. Télen a szakáll segít, hogy ne száradjon ki a bőröd, mialatt te éppen a széllel vagy havazással küzdesz. Nyáron pedig úgy működik az arcbőröd számára, mint egy pajzs és védi a káros UV sugaraktól. Sok nyári szakállnövesztő állítja, hogy az arcszőrzetük kifejezetten hűti őket a nagy melegben. Az izzadság, amit a szakállad felfog eloszlat valamennyi hőt, és ad egy kis hűsítő érzést a viselőjének, miközben elpárolog.
Dióhéjban tehát a bőröddel nem is tehetnél jobbat, minthogy egész évben szakállat hordasz.

nyari_szakall.jpg

Változás az időjárásban = változás a szakállápolási rutinban

Megfigyelhetjük tehát, hogy a borotválkozási szokások jelentősen változnak a hőmérséklet emelkedésével vagy csökkenésével. Ha viszont azt tervezed, hogy a nehezen kinövesztett és karbantartott szakálladat szeretnéd meghagyni a nyári hónapokra, akkor pár dologra oda kell figyelned.

Ahogy a hó elolvad és a virágok elkezdenek megjelenni, nagy valószínűséggel minél több időt szeretnél kint tölteni a szabadban és minél kevesebbet a szobában vagy irodában. Ez nagyszerű eddig. Viszont annál koszosabb lesz a szakállad, minél többet vagy kint. Ez is egy egyszerű összefüggés.  

Ha különösen sokat hódolsz a túrázásnak, kerékpározásnak, futásnak, pecának, vadászatnak stb. akkor jelentősen izzadni is fogsz. A pornak, kosznak és az izzadság kombónak el tudjuk képzelni a hatását. A cél pedig az lenne, hogy élvezzük a szabadidős tevékenységeket, lehetőleg puha, tiszta szakállal. Végül is, miért ne?
Az igénytelenség viszont nem opció. Ha nem megy a karbantartás, inkább vágd le nyárra, de tényleg!

Hogyan csináljam?

Először is, tankolj fel szakállmosóból és kondicionálóból! Ez fontos. Bár mindig elmondjuk, hogy nem szabad a mosást túlzásban vinni (kimosod a bőröd által természetesen megtermelt olajokat, faggyút) ezért heti 2x elegendő lenne ez a része. Közben azért ne felejtsd el, hogy ha aktív szabadidős tevékenységben veszel részt, akkor izzadsz, koszosodik a szakállad, ezt pedig ki kell mosni!

Ha nem mosod elégszer, akkor szőrzeted elkezdi begyűjteni a sok mocskot és úgy fogod érezni mintha egy pár kiló húzná lefelé az arcodat. Ilyenkor egyébként tök normális ha azt érzed, hogy melegít a szakáll, mint az állat, ugyanis a hő nem tud hatékonyan eloszlani. Arról nem is beszélve, hogy a koszos szakáll gyulladásokhoz vezethet.

Ha különösen aktív vagy és minden nap kéne mosni a szakállad, akkor próbáld ki a "co-wash" módszert. Ilyenkor csak a szakállkondicionálóval mosod a szakállad, a mosóval nem. Így megúszhatod, hogy a mosót tényleg csak 2x-3x kelljen használni.

fellows.jpg

A következő dolog, hogy átváltod a szakállolajod valami jó kis meleg, nyári illatra. Ezt a férfikozmetikumot ugyebár egész évben illik használni, az illata csak a "feeling" miatt fontos.
Itt bőven tudsz válogatni. Ilyenkor a legkedveltebbek tiszta, friss, citrusos és virágos illatok. Pl. a Rain Forest, Spanish Orange, Walk in the Woods, Fruit Twist, Citrus Forest, ha tipikusan nyári illatokat keresünk.

A másik jó tanács, hogy ha egyébként nem sűrűn fésülöd a szakállad, akkor most kéne. Egyrészt sokkal rendezettebben nézel ki, másrészt ismét nem fog tudni a levegő normálisan áramlani, ha összegubancolódott szálakon kéne átmennie. Ezért jó ha mindig van a zsebedben valamilyen kisebb szakállfésű, és bármikor előkaphatod ha a szükség úgy hozza.

Ha ezek után is úgy gondolod, hogy a szakállad kényelmetlen lesz a nyáron, még mindig ott a lehetőség, hogy egy kicsit rövidebbre nyírasd. Persze ezzel közel sem azt mondjuk, hogy a borotvát nyomd oda az arcodhoz, csak azt, hogy hátha kényelmesebb lesz egy rövidebb stílus. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább kérd profi borbély segítségét!

Amikor már szemezel a borotvával, jusson eszedbe az összes kis szakállnövesztési fázis, baki, amivel megküzdöttél és eddig eljutottál. Az összhatás miatt ne aggódj, a szakáll ugyanolyan királyul néz ki a nyári szettel, mint szövetkabáttal!  

Jó készülődést és jó növesztést kívánunk a nyárra!

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr1912302571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása