5 dolog, amivel elrontod a szakállad
2017. április 25. írta: Beardcity

5 dolog, amivel elrontod a szakállad

Aki nem növesztett még szakállat az nem is gondolja mennyi meló van vele. Ha te már tudod, akkor is belefuthatsz olyan dolgokba, ami miatt nem leszel elégedett a szakálladdal. Amennyiben a következőben találsz olyat, ami igaz rád, akkor törekedj a kijavítására, és garantáltan jobban fogod érezni magad a bőrödben!

disconnected-beards.jpg

1. Túl sokat mosod a szakállad

Minél többet mosod a szakállad, annál tisztább és jobb lesz? Hát nem. Az egyik alap hiba, amit elkövethetsz, hogy minden egyes nap mosod valamivel a szakállad. Akármennyire is természetes, és lágy dologgal mosod a szakállad, akkor is lesznek benne tisztító komponensek, amelyek érintkeznek a bőröddel és arcszőrzeteddel. Hatékonyan távolítják el a zsírt, olajat, port, egyéb koszt. Ez mind nagyon jó, viszont közben kimosod a bőröd által természetesen termelt zsírokat is. Például a faggyút, ami fontos részét képezi a bőr hidrolipid rétegének. Ahogy a faggyú túltermelés, úgy annak hiánya is képes kellemetlen tünetek produkálására. A fokozattan zsírhiányos bőr pirosodik és hámlik. Ezért ha egyébként egészséges vagy és a bőröd is az, akkor fölöslegesen ne rontsd el és ne mosd minden nap a szakállad! Mosni kell természetesen, hiszen a tiszta, egészséges bőr az alapja egy jó szakállnak, viszont ne vidd túlzásba! Heti 2x elegendő.

beard-wash.jpg

2. Hajra való termékeket használsz a szakálladra

A szakállmosó marketingfogás, ugyanolyan jó a hajsampon/tusfürdő!!! is... hallottuk már ezt párszor.  Ezt általában olyan szerencsések mondják, akiknek tényleg semmi bajuk az arcbőrükkel, nem érzékenyek, (vagy nem veszik észre), vagy semmi bajuk az összetevőlistával. Illetve a legnagyobb csoport, akik nem próbálták még soha, nem is akarják, csak kampányolnak a bármilyen hajsampon mellett. Összehasonlítási alap nélkül viszont elég nehéz elítélni egyiket vagy másikat, nem? A szakállmosó létjogosultsága egyszerű különbségekből fakad. A fejbőr és az arcbőr különbözik egymástól. A haj és a szakáll is különbözik egymástól. Elég egy triviális vizsgálattal megállapítani. Megtapintod a hajad, majd a szakállad. Ugyanolyan? Persze, hogy nem.  Egy jó szakállmosónak természetes alapanyagúnak kell lennie, nem tartalmaz erős vegyi anyagokat, illetve aki már próbált ilyesmit, az tudja, hogy kevésbé habzik, mint mondjuk egy hajsampon. Ezek mind azért vannak így, hogy a lehető legminimálisabbra csökkenjen az irritáció esélye és akkor se legyen semmi gond ha esetleg a szádba jut, amire szakállmosás esetén sor kerülhet. Sokan rájöttek már arra, hogy a szakállmosó, kondicionáló tényleg jobb hatást nyújt, mint a hajra való társaik, mivel nem szárítja ki az arcbőrt. Ez azért lehet, mert specifikusan szakállra lett kitalálva. Ráadásul egy mosó egy közepes szakáll esetében kb 3x annyi ideig kitart, mint egy nagy tubus hajsampon.

dsc_0050.jpg

3. Piszkálod a szakállad

Direkt nem ezzel kezdtük a sort, nem akartunk lesokkolni egyből. Ez talán az a dolog, amivel szinte minden szakállas megszenved (bevallom én is). Tudatosan oda kell figyelni, hogy ne csavargasd, ne tépkedd! Mert bár nagyon jó kis pótcselekvés tv-zés, gondolkodás közben, iszonyatosan káros. Aki nem bír vele leállni és mindig ugyanazon a helyen tépkedni, foltos is lehet tőle a szakálla. De simán megfigyelheted, hogy ahol piszkálod, azon a helyen sokkal több a töredezett szál. Szóval vegyél a kezedbe bármi mást, egy fésűt, vagy tollat, vagy stresszlabdát, mindegy csak ne a szakállad legyen az elszenvedője! Itt bővebben olvashatsz az egyik legrosszabb szakállas szokásról.

piszkalas.jpg

4. Nem olajozod/túlolajozod a szakállad

Mint mindenben az élet más területein, itt is kerülni kéne a szélsőségeket. Ha nem használsz jó szakállolajat a bozontodra, azt úgyis észreveszed. Ugyanis tudod, milyen jó puha szokott lenni, nélküle pedig száraz, göndörödik, össze-vissza áll. Más szóval, nincs megfelelően hidratálva. Szakálltípustól, hosszúságtól függően napi 1x-2x olajozhatod. Bár nagyon egyszerű fél perces műveletről van szó, sokan elfelejtik az egyik fontos lépést. A bőrbe való masszírozást. A szakállolaj egyik fő tulajdonsága pedig, hogy hidratálja a bőrt is. Szóval hogyan kéne használni? Először is nyúlj a szakállad alá és a bőrödön oszlasd el az olajat, utána szakálladon, utána pedig egy fésűvel átfésülöd az egészet, hogy tényleg mindenhova eljusson az olaj. Ez a leghatékonyabb módszer. Mi történik ha egy fél üveg olajat ráküldesz a szakálladra? Igazából nem lesz jobb. Természetellenesen csillogni fog (zsíros hatást kelt), olajfoltos lesz a pólód, inged, olajos lesz a kijelződ telefonálás közben. Az olaj túladagolásnak semmi pozitív hozománya nincs.

dsc_0948.JPG5. Rosszul szárítod

A legjobb lenne, ha nem is kellene szárítanod, csak egyszerűen törölközővel átmennél rajta. Ha így szoktad, akkor gratulálok. Vannak akiknek muszáj szárítani, mert különben extrán göndörödik, egyszerűen elvész a formája. Nincs ezzel semmi baj, de ha forró levegővel 2cm-től szárítod 10 percig, az nem igazán tesz jót. Érdemes olyan hajszárítót beszerezni, amin állítani tudod a levegő hőmérsékletét. Közepes, de leginkább hideg fokozaton kellene operálnia, és ne tartsd olyan közel! Sok roncsolástól megkíméled így a szakálladat. Utána mindenképp használj szakállolajat, hogy a megfelelő nedvességtartalmat visszaállítsd!

675336_69d5238a435245da82b9e1690ddeb195-mv2.jpg

+1 Fogalmad sincs mikor és hogyan kéne trimmelni

Pedig ez az a lépés, amit nem lehet kihagyni. Ha hagyod nőni a nagyvilágba, akkor hamar szembesülni fogsz vele, hogy a kellemetlen megjegyzések (hogy úgy nézel ki, mint egy hajótörött) valahol igaznak bizonyulnak, akármennyire is egészséges legyen a szakállad. Tudnod kell mi az a forma, amit szeretnél, és persze, hogy az a forma megvalósítható-e a szakálladból. Ha kevés szőrzeted van, nem nő az arcodon, vagy foltos, akkor is remek alternatívák kínálkoznak. Ebben tud segíteni neked a borbélyod. Ne akarj minden áron full szakállat! Viszont minden esetben kell időnként trimmelni, alakítani a formáját, hiszen mint tudjuk a szőrszálak nem egyenletes ütemben nőnek. Lehet az arcodon gyorsabban nőnek, és ha nem tartod karban, akkor elég hülyén néznek ki az oldalra növekedő, keszekusza szálak. Másik kritikus pont a nyaki résznél lévő kontúr. Kezdő növesztők, vagy állandóan közepes szakállat hordók figyeljenek erre! Sokan nagyon felnyírják és a kontúr szinte már az állnál van. Ne kövesd el ezt a hibát, mert nagyon viccesen (inkább bénán) néz ki egy szakáll alatti toka! Ha nem látod át a formáját, vagy nem mersz belenyúlni, keress egy jó borbély szalont, ahol profik veszik kézbe a bozontot!

 

Képek: google, beardcity         

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr4112453607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

devilstrueface 2017.04.26. 10:45:21

a szakállolajat alapvetően mekkora mérettől tanácsos használni?

mondhatnám, hülye kérdés, nekem már 1cm-nél áll össze-vissza, szóval gondolom már azt megelőzően is kéne

Beardcity 2017.04.26. 10:54:34

@devilstrueface: szia! Egyáltalán nem hülye kérdés, örülök neki. Gyakorlatilag ez az egyetlen szakállas kozmetikum, amit már egy pár napos borostától is lehet használni. (na jó talán még a mosó). Ahogy írtam a bejegyzésben is, az olaj a bőrre is jó. A növesztés első heteiben, hónapjaiban (tehát kis borostánál, kis szakállnál) sokkal kevésbé vagy egyáltalán nem fog viszketni a bőröd, nem pirosodik ki stb... Nagyobb szakáll esetében már a magára a szőrzetre is látványos hatással van. Több tulajdonsága közül itt a puhítót emelném ki, ez az ami miatt a legtöbben szeretik. Kérdésedre röviden: már a növesztés első heteiben lehet használni, de egyébként minden növekedési fázisban nagy segítség. Persze sokkal kezelhetőbb lesz tőle a szakáll de pl az össze vissza állason inkább a kefe,balzsam, wax segíthet.

Burgermeister 2017.04.26. 10:59:54

Soha nem hasznaltam meg olajat! Tudnal vmilyet ajanlani?

Beardcity 2017.04.26. 11:12:44

@Burgermeister: Szia! Én csak az általunk kipróbált és forgalmazott olajokat tudom mondani. www.beardcity.hu/szakallolaj
Ha itt szétnézel, 3 gyártótól összesen 17féle illatot találsz, biztos tudsz választani. Megbízható Angliai gyártók 100% természetes alapanyagok, prémium minőség.

Hoffmanka 2017.04.26. 12:26:29

Rezselőzsír,Holker simító,fázisegyengető kalapács..És ITT A SZAKÁLLOLAJ!
Aki kicsit igényesebb a a legalja proli tukkóknál,azoknak elfekvőben van bajusz olajam ,kisebb módosításokkal orr-és fülszőrt is lehet kenegetni vele hogy selymes legyen és puha.
"Mosni kell természetesen, hiszen a tiszta, egészséges bőr az alapja egy jó szakállnak, viszont ne vidd túlzásba! Heti 2x elegendő."
Erre is tudok megoldást,3-4 darab befőttes gumival+centrumos műanyag szatyorral már nem is lesz vizes a szakállad.
Eszem faszom megáll az emberi vak hülyeségen és még mi röhögünk a nők temérdek totál felesleges dolgain..Pff.

Hoffmanka 2017.04.26. 12:27:36

Kimaradt de közben kiszámoltam,22 éve van szakállam.

Beardcity 2017.04.26. 12:39:41

@Hoffmanka: Gondolom sampont se használ, se tusfürdőt, se dezodort, meg a körmét se szokta vágni. Felesleges urizálás.
Szerintem döntse el mindenki, hogy hogyan érzi jól magát. Ön elvan a hülyeségek nélkül, megértem, nem is próbálom meggyőzni. Nincs ezzel semmi. Viszont akármilyen hihetetlen, elég nagy a magyar szakállas közösség (ahogy vannak autóhifisek, hobbi műszerészek, házi sörfőzők, nyugdíjas klubbok, zenészek, vadászok és még lehetne napestig sorolni) köztük akik már 15-20 éve szakállasok és ezek a dolgok megkönnyítik a életünket. Utána mindenki eldönti, hogy szüksége van-e rá vagy sem.

igazi hős 2017.04.26. 16:35:12

"Egy jó szakállmosónak természetes alapanyagúnak kell lennie, nem tartalmaz erős vegyi anyagokat" Egy samponnak nem kell? Egyébként miért kell a természetes alapanyag? Az illaton kívül van különbség a méhviasz és a gyárban készült viasz között? Nincs. A legtöbb anyag nem emlékszik arra, hogy növényekből vonták ki, vagy lombikban készült. Lehet, hogy a szakállolaj kivétel...

Beardcity 2017.04.26. 17:02:50

@igazi hős: alapesetben egy samponnak is annak kéne lennie igen, viszont kíváncsi lennék, hogy ha leemelünk egy áruházi polcról 30-40 sampont, abból hány felel ennek a kitételnek. Ami a méhviaszt illeti (ez samponban nincs, de mondjuk saját példánál maradva bajuszwaxban, balzsamban van), a természetes méhviaszt a méztermelő méhek állítják elő, illetve vannak mesterségesen előállított paraffin szerű viaszok, amelyek földgázból, kőolajból, szénből előállított vegyipari termékek és ezt is használják kozmetikumokban. Az hogy most mennyire károsak ezek a bőrre vagy egészségre hosszútávon azt kb senki nem tudja, még az erről szóló vizsgálatok sem tudják. Az anyag nem emlékszik rá, hogy készült viszont az ember keni magára. Tudom hogy vannak, akiket hidegen hagy az összetevőlista, de rengetegen vannak akiket nem. Mi nyilván a természetes mellett tesszük le a voksunkat mindig. Az hogy más mit csinál, az az ő magánügye. Itt főleg egyébként a bizonyítottan káros anyagokra hívnám fel a figyelmet, amik még mindig nagyon sok hasonló termékben megtalálhatóak: az SLS, a parabének, amik az arra hajlamosaknál ténylegesen gondot tudnak okozni. Szerintünk azért fontos, hogy természetes legyen, mert nyilván egészségesebb, illetve a irritáció lehetősége is jelentősen csökken.

Hoffmanka 2017.04.28. 00:50:05

@Beardcity: Köszönöm megtisztelő és kimerítő válaszát .Nem trollkodás volt a szándékom és mivel közben leesett a tantusz hogy ez egy reklám blog és ráadásul véletlenül keveredtem ide...becsendesedek:-) Éljenek a sárkányeregetők,nyílméreg béka barátok és a bajuszvaxolók!

Csak könyörgöm ne magázz itt a neten mert elképesztően modoros:-D
süti beállítások módosítása