A szakáll és a dehidratáció
2017. május 22. írta: Beardcity

A szakáll és a dehidratáció

Nem fogok kertelni, a cikket egy átmulatott este ihlette, melynek során megtapasztaltam, milyen is az, amikor konkrétan az alkoholtól lesz szénakazal a szakálladból. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy az egészség példaképe vagyok, pedig az egészséges életmód a szakáll jó barátja. Nagy általánosságban el lehet mondani, hogy minél egészségesebb a testünk, annál jobban érzi magát a szakállunk is. Minden ápolás és odafigyelés ellenére azért bele lehet csúszni olyan dolgokba, amikkel igencsak feladjuk a leckét az arcszőrzetünknek. (Meg a hajunknak.) Egy dolog, hogy remek termékek vannak, amikkel külsőleg megfelelően ápolni tudjuk a szakállunkat, viszont legalább ennyire fontos, hogy "belülről" is rendben legyenek a dolgok.
beer.jpg

A felismerés

Ha huzamosabb ideig nem iszol elég folyadékot, akkor még nehezebb észrevenni a problémákat. Egyszerűen nem érted, mitől száraz a szakállad, hajad és nem győződ pótolni olajjal a hiányt. Ha viszont már sikerült egy jó sörözést után úgy ébredned, hogy a szád egy sivatag volt, akkor azonnal tapasztalhattad, hogy a vízhiány sem a bőrödnek, sem a szakálladnak meg úgy egyáltalán a szervezetednek nem tesz jót. Ez tipikus dehidratációs jelenség, magyarul kiszáradtál, mint az ítélet. Ez az alkoholnak köszönhető, ugyanis elvonja a vizet a szervezetedből. Mérheted nyugodtan, hányszor kell mosdóba járni egy ilyen sörözős este alatt, meglepődsz ha számolod, de ha nem sejted, mondom: rengetegszer. Ezt a hiányt csak vízzel tudod pótolni.
Ezen kívül természetesen a nem megfelelő ápolás, a szárítás, a külső hatások (napsütés, szél) mind, mind okozhatnak dehidratált állapotot a szőrszálakban. A szálak egy ideig elviseli a külső agressziót, aztán a lipidek és aminosavak (a proteinek összetevői) kezdenek megfogyatkozni benne. Így a fő építőanyag, a keratin repedezik, a szálakon védőréteget képező pikkelyek vesztése szétnyíló végeket eredményez – a szakállad fakóvá, porózussá, töredezetté válik, érdes tapintású, matt lesz.
dry-beard.jpg

Mit lehet tenni?

Leginkább azt, hogy odafigyelsz a vízháztartásodra. Hétköznapokon is betartod az ajánlott folyadékbeviteli mennyiséget, ha pedig buli van, akkor két-három pohár vagy korsó ital után "tolni kell egy vízkört", mi csak így mondjuk. Vagy hazaérve minimum egy liter sima vízzel pótolni, de jobb a folyamatos hidratálás...25 fölött előbb-utóbb mindenki rájön ezekre a turpisságokra. Ha pedig elfelejted a vízköröket, jajj neked. Másnap jön a pusztító sivatag, egy jó kis fejfájással kísérve. Ha mégis belecsúsztál, tapintsd meg a szakállad!  A Hortobágyon, narancssárga hőségriadóban különb tapintása van a szénabáláknak. Szóval igen hasznos dolog a víz, ha jót akarsz magadnak.
vizivas.jpg

Tartósan száraz szőrzet esetén

Mindenképpen oda kel figyelni a megfelelő kondicionálásra. Az szakállolaj mindenképpen hasznos, ha pedig általában száraz a szakállad, akkor pláne. Mosáskor használj szakállmosót és kondicionálót! A mosó azért kell, hogy ne szárítsa tovább a szőrzetet, a kondicionáló pedig egyfajta pakolás a szakálladnak, mely elősegíti a szálak regenerálódását. Az ilyen jellegű pakolások hatására helyreáll a lipidtartalom, újratermelődik a keratin, a hajszálakban található rostokban megköt a víz, könnyebben bezárulnak a szétnyílt pikkelyek.
the_bearded_man_co_szakallkondicionalo.jpg

Fésülésnél kifejezetten a vaddisznósörtés kefe ajánlott ilyen esetben, ugyanis ennél lágyabb módszert nem is találhatnál. A fémbetétes hajra való keféket felejtsd el, mert nagyon roncsolnak! 
millionkent2.jpg
A szakállnövesztésben és annak ápolásában elég sok összefüggés van, sokszor olyanok is, amire először nem is gondolnál. A legjobb viszont mégis az, hogy ha jobban odafigyelsz a szakálladra, akkor gyakorlatilag az egészségedért is sokat teszel. Ezzel mindenki jól jár.
Itt a nyár, a fesztiválok, a szabadtéri bulik. A megnövekedett alkoholbevitel mellett figyelj tehát ezzel párhuzamosan a víz bevitelére is, mert sok problémát megelőzöl és a szakállápoló termékekből is csak a szükséges mennyiséget kell használnod!

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr6312532135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása