Mennyi idő alatt nő meg a szakáll?
2016. március 10. írta: Beardcity

Mennyi idő alatt nő meg a szakáll?

Főleg szakállnövesztés előtt álló férfiak, de a már meglévő szakállasok is sokat tanakodnak. Vajon mennyi idő kell a szakállnak, míg tisztességesen megnő? A nagyon egyszerű válasz szerint minden férfinál más időtartam szükséges, de vannak dolgok, amivel tudod segíteni a folyamatot. Nagy szerepet játszik a genetika, főleg a hosszúság és vastagság szempontjából. Azt lehet mondani, hogy a növesztési idő 2 hónap és 6 év között változhat a hosszúság függvényében. Átlagosan egy szőrszál 1,2cm-t nő havonta, viszont minél hosszabbra, sűrűbbre szeretnéd növeszteni, az idő előrehaladtával egyre lassabb lesz a folyamat. A szőr karakterisztikáját figyelembe véve megpróbáljuk megérteni mennyi idő a szakállat kinöveszteni.beard3.jpg

A szakállnövesztés folyamata

Amikor szakállat próbálsz növeszteni, az arcszőrzet három különböző fejlődési fázison megy keresztül. Ezeket a stádiumokat a következőképpen lehet leírni: az anagén, a katagén, és a telogén fázis. Az első, azaz az anagén fázis az igazi szőrnövekedési fázis, ami egyénenként, genetikától függően egy pár hónapot vagy akár pár évet is igénybe vehet. Amikor a szőr megáll a fejlődésben és leáll a növekedésben belép a katagén fázisba, ami egy alvó állapotnak tekinthető. Az utolsó fázis a telogén, amikor is az új szőrszál növekedésnek indul és megpróbálja a régi szőrszálat kinyomni a helyéről és a folyamat kezdődik elölről. A szakálladban a szőrszálak különböző időt töltenek el anagén fázisban. Egyesek kihullanak, míg mások tovább növekednek. Ezt addig nem nagyon fogod észrevenni, amíg el nem érted a kívánt hosszúságot és sűrűséget.
tumblr_o3phdjsuqe1uoyugzo1_1280.jpg

A szakáll hosszúságod megbecslése

Ha nem nyúlsz időközben a szakálladhoz (nem vágod), akkor átlagosan  90cm hosszúra is megnőhet. Még egyszer azért megjegyezzük, hogy a génjeid határozzák meg, hogy elérheted-e a 90cm-t vagy megáll 30cm-nél. A becslés alapja, hogy figyeled a szőrhullást (csúnyán szólva vedlést). Ha kihullik, az azt jelenti, hogy belépett a harmadik fázisba, és ezzel meg is tudod mondani hogy mennyi időbe telt a növesztése. Az új szőr elkezd nőni és kezdődik az egész újból. Ez nem azt mutatja neked, hogy mennyi idő mire kinő a szőr, hanem pontosan azt, hogy milyen hosszú szőrt vagy képes növeszteni. Emlékezz, hogy nem minden szál ugyan abban az ütemben lép be a harmadik fázisba, egyik hullik, másik nő, ezért légy figyelmes és keress mintákat, aminek a segítségével könnyebben eligazodhatsz a saját helyzetedben.
54f6599fe0cf2_image.jpg

Maximalizáld a szakállnövesztési potenciálod

A jó hír, hogy nem csak a genetika az egyetlen tényező, ami befolyásolja a szőrnövekedést. A szervezet toxinjai, a stressz szint, az elfogyasztott ételek mind befolyásolják a szőrnövekedés gyorsaságát. Már volt róla szó de nem tudjuk hangsúlyozni a vitaminok fontosságát, amelyek segítenek a megfelelő tápagyag ellátásban. Elengedhetetlen az egészséges szőrnövekedéshez. A szakállolaj és szakállsampon, kondicionáló segít a szőr, szőrtüszők revitalizálásában. A helyes étrend kialakításának a növekedés gyorsaságában van fontos szerepe. Minél több egészséges ételt fogyasztasz, annál nagyobb az esélye, hogy vastagabb szőrszálakat növesztesz az első fázisban, ráadásul gyorsabban. Az eredeti kérdéshez visszatérve: a szakállnövesztési idő nagyban függ a génektől, az étrendtől, a fizikai egészségtől.

Kellemes szakállnövesztést!
tumblr_o2hse6xnfn1tcst42o1_540.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr718458296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phteven 2016.03.11. 08:06:49

De szép is lehet ez egy porcukorral megszórt kakaós csiga elfogyasztása után, vagy amikor felmászik rá a baffőzelék egy kis pörkölt szafttal. Megyek hányni.

varg28 2016.04.07. 14:03:51

Nagyon örülök, hogy elkezdtem a szakállamat növeszteni. Nekem sokat segítettek a cikkben is említett speciális olajok, samponok. www.galaxy-cosmetics.com/szakallnovesztes-hogyan-es-mire-figyelj Ebben a cikkben sok, hasznos infót találtok, hogy hogyan ápoljátok a szakállatokat. Hajrá!

fonaktamas75 2021.11.27. 13:26:32

Kb. 7-8 év után most vágtam le, borotválkoztam meg, egy ígéret okán. Életem egyik legrosszabb napja, felakasztanám magam. Soha többé nem teszem.
süti beállítások módosítása