Koszos szakáll vs tiszta szakáll - A szakállmosókról bővebben 1. rész
2020. augusztus 13. írta: Beardcity

Koszos szakáll vs tiszta szakáll - A szakállmosókról bővebben 1. rész

Figyelni kell rá, hogy a szakállad mindig a legjobban nézzen ki. A szakállápolás művészete gyakran kihívásokkal teli, de ezt ma már megkönnyíti a piacon elérhető termékek sokasága. 
A férfiak körében leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy az ápolás során csak egy vagy két terméket használjanak, vagy több, különböző terméket. Például felmerülhet a kérdés, hogy miért ne használhatnád a rendes samponodat a szakálladra is? Mi a különbség a szakállmosó és a hajsampon között? Miért ne használhatnád a hajbalzsamodat a szakálladra, miért kell szakállkondicionálót inkább?

Ennek több oka is van. Ebben a cikksorozatban közelebbről megvizsgáljuk a szakállra és a hajra való készítményeket és feltárjuk azok különbségeit. A cikkek végére reméljük, hogy te magad is megérted, hogy miért sokkal jobb és kifizetődőbb olyan termékeket használni, amelyeket speciálisan a szakállra terveztek és beemeled használatukat a napi rutinodba.
man-washing-his-beard-with-a-garden-hose.jpg

Miért különböző a szakállmosó és a hajsampon?

Több oka is van annak, hogy a férfiak azt gondolják, hogy teljesen jó a hajra való sampon szakállra is. Egyrészt ez egy kényelmi szempont: ott van a polcon az eddig használt hajsamponom, miért ne lehetne két legyet ütni egy csapásra vele? Nos, ezzel a hozzáállással nagyon nem teszel jót a szakálladnak, de a miértjére még nemsokára visszatérünk. 

A következő ok valamelyest az előzőből fakad: "a szakállam is ugyanolyan szőr, mint a többi, nem?" Ez a gondolkodásmód azonban téves. Több kutatás bizonyítja, hogy az arcszőrzet teljesen más, mint a fejtetőn lévő haj. 
Természetesen mindig lesz olyan ember, aki a termékek árát veszi figyelembe, – amivel egyébként nincs is probléma – és azzal érvel, hogy két fajta sampont venni pénzkidobás. Azonban hogyha tényleg elkötelezett vagy az iránt, hogy neked legyen a legápoltabb és legegészségesebb szakállad, akkor muszáj ilyen termékekre is befektetned.

Ássunk mélyebbre a témában és nézzük meg a különbségeket a szakállmosó és a hajsampon között, illetve, hogy miért nem használhatod a hajsampont a szakálladra, ha szeretnéd, hogy mindig tökéletesen nézzen ki!
washing-regularly-scaled.jpeg

Szakállmosó: mi ez és miért kéne használnod

Hogyha egy fontos különbséget kellene kiemelni a szakállmosó és a hajsampon között, akkor az az, hogy a szakállmosó nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek eltávolítanák a szakállból a benne található természetes olajokat. Igaz, hogy manapság már vannak olyan hajsamponok, amelyek kevésbé szárítják ki a hajat, de még ezekben a samponokban is van jócskán vegyi anyag, hiszen ezeknek az a céljuk, hogy megtisztítsák a fejbőrt az olajoktól, és a hajnak ne legyen zsíros hatása.

De miért olyan fontosak ezek a természetes olajok? A titok nyitja a faggyúmirigyek által termelt olaj, amely minden szőrtüsző gyökerében megtalálható; ezt az olajat hívjuk faggyúnak. Ez felelős azért, hogy a szakállad ápolt és egészséges legyen. Ha nincs megfelelő mennyiségű faggyú a szőrtüszőkben, akkor száraz és töredezett lesz a szakállad.

A faggyú szabályozza a bőrödhöz jutó víz mennyiségét, illetve megvédi azt különböző baktériumok és kórokozók elől. A túl sok faggyú azonban elzárhatja a bőr pórusait, így jó, hogyha egy kis részét eltávolítjuk ennek elkerülése érdekében. Tulajdonképpen erre való a szakállmosó: a felesleges faggyútól megtisztítja a szakállad, viszont valamennyit megtart, hogy megfelelően ápolt legyen a szőrzet. A hajunk azonban nem igényel annyi faggyút, ezért a hajsamponok jóval több faggyút kimosnak, hiszen e nélkül állandóan zsíros hatást keltene.

További érvek a szakállmosó használata mellett: 

  • A jó minőségű szakállmosók tartalmaznak gyulladáscsökkentő, illetve vírus- és baktériumölő anyagokat, ezzel is segítve az egészséges szakáll megtartását.
  • A komfortérzet nagyon fontos azok számára, akiknek gyakran szokott viszketni a szakálluk. A viszketés egyébként elég gyakori probléma, és sokan nem is tudják elviselni, így egy idő után megszabadulnak az arcszőrzetüktől. A viszketés oka gyakran a nem megfelelő hidratálás, ugyanakkor szőrtüszőgyulladás is állhat a háttérben, illetve a begyulladt arcbőr.
  • Még egy gyakori probléma a szakállasok körében a korpásodás, amelyet a száraz szakáll okoz. A szárazság nem feltétlenül a te hibád, hiszen minél hosszabb a szakállad, annál kevesebb faggyú jut a végére, így természetes módon nem jut elegendő olaj az egész szakállad hosszára. Ezen tud sokat segíteni a szakállolaj és a szakállbalzsam.
  • A szakállmosók arra lettek kitalálva, hogy a szakállad olajtartalma a legoptimálisabb legyen. Ezért nem jók a hajsamponok a szakállad ápolására: túl száraz lesz tőlük az arcszőrzeted, hiszen ezek a termékek túl sok olajat mosnak ki a szakálladból.
  • Ha hajsampont használsz a szakálladra, az elvékonyíthatja a szőrzetet, amely egy ritkás, töredezett, gyenge szakállat fog eredményezni.
    man-washing-his-beard.jpg

A következő részben megnézzük, hogyan döntsd el hányszor kell szakállat mosnod, hogyan használd ezeket a termékeket, valamint beszélünk a szakállkondicionálókról is. Tarts velünk!
Addig is, ha szeretnél valóban minőségi szakállmosót beszerezni magadnak, akkor kattints ide vagy alábbi képre!
szakallmoso1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr4316138766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása