Bajusz. Bajusz mindenhol. Most megtudod miért.
2015. november 01. írta: Beardcity

Bajusz. Bajusz mindenhol. Most megtudod miért.

put-a-mustache-on-it.jpg

November a bajusznövesztés hónapja. De miért is látunk mindenhol egyre több fura bajszos figurát? Sokan még mindig nem tudják, nincsenek tisztában azzal, hogy ez nem egy idióta hóbort, hanem célja van. Nem is akármilyen. Férfiak ezreit érintő betegségekre hívja fel a figyelmet és arra, hogy az időben elvégzett szűrővizsgálat bizony életet menthet. Hogy jön ide a bajusz? A bajusz ennek a fontos nemzetközi jótékonysági mozgalomnak a jelképe, hasonlóan a nők mellrákellenes rózsaszín szalagjához. Lévén, hogy nagyon kevés ilyen jellegű kezdeményezés van, ki ne szeretne férfiként részt venni a Movemberben? Bajuszra fel!

Miért Movember? Honnan ered?

Az egész mozgalomhoz vissza kell repülnünk 2003-ba, Dél-Ausztráliába, azon belül is egy Adelaide-i pubba. Néhány barát, egy jó kis sörözés mellett elkezd filozofálni. Ismerős téma nem? A divat stílusok ciklikusságán járatták az agyukat és szóba került a 70-es évek hatalmas bajusz mániája. Úgy tűnik hiányolták, hogy nem látnak már az utcákon bajszos fickókat rohangálni, mert elhatározták, hogy közösen növesztenek bajszot, ezért még beszervezték pár haverjukat és megcsinálták. Nem volt cél, csak szimplán kíváncsiak voltak, kié lesz hónap végére a legnagyobb, legszebb. November 1-jén kezdték el növeszteni. Innen eredeztethető az elnevezés a Movember. A Mo az ausztrál szlengben bajuszt jelent, a maradék pedig természetesen a hónap nevére utal.
Következő évben újra meg akarták csinálni. Mivel sokan kérdezték tőlük, hogy mire fel ez a nagy bajusznövesztés, elkezdtek azon tűnődni, hogy ezt a sok figyelmet, amit kaptak, hogyan tudnák a jó szolgálatába állítani. Tudták, hogy a sok macsó férfi, főleg a régi motorosok, egyáltalán nem járnak el egészségügyi kivizsgálásokra és gyakran elbagatellizálják problémáikat, még akkor is, amikor nyilvánvalóan baj van. Ekkor találtak rá az Ausztráliai Prosztatarák Alapítványra (PCFA) és döbbenten látták, mennyire veszélyes problémáról van szó. A prosztatarák egy a férfiakat érintő betegség, relatíve keveset foglalkoznak a témával, úgyhogy ebbe az irányba indult el az egész mozgalom.
Azon a novemberen 450 férfi Mo Bros (bajusz tesók) néven növesztettek bajuszt és megkérték barátaikat és családtagjaikat, hogy támogassák őket. 55.000 dollárt sikerült gyűjteni, amit aztán a PCFA-nak adományoztak. Azóta a Movember világméretűvé nőtte ki magát.
7e0672fbf690bfc15ae25fc01262bd59.jpg

Movember Magyarországon

Magyarországon évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, ebből körülbelül 1500-an sajnos életüket vesztik ebben a betegségben. Belátható, hogy a Movemberre nagy szükség van.
2009-ben csatlakoztak először önkéntesek a mozgalomhoz hazánkban. Idén Novemberben hetedik alkalommal állhatsz teljes bajusz szélességgel az ügy mellé.

A célok a következők:

„- hogy felhívjuk a figyelmet a második legmagasabb halálozási ok, a prosztatarák megelőzésének fontosságára

- hogy propagáljuk az egészséges életvitel fontosságát

- hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk ahhoz, hogy férfi halálozás korhatára kitolódjon

- hogy rávilágítsunk a szűrővizsgálatok fontosságárára.”

A Movember Hungary rengeteg programot szervez és a hónap végén egy hivatalos bajusz party-n ünnepelhetsz. A mozgalomhoz eddig is rengeteg ismert személyiség csatlakozott és számuk egyre nő. Színészek, zenészek, sportolók növesztenek bajszot, hogy felhívják a figyelmet.
4541950d46a89f6e1dfc609ffefd808b.jpg

Hogyan tudok csatlakozni?

Amennyiben támogatni szeretnéd a Movembert, kezdj tiszta lappal! Borotválkozz csupaszra és növeszd a bajszod November 30-ig! Közben ápold, tartsd tisztán, hiszen ez egy jelkép. A férfi egészség jelképe. Amikor megkérdezik, miért növeszted bajszod beszélgess el, fejtsd ki, hogy miért csinálod! Győzd meg a barátaidat is, hogy csatlakozzanak!
Regisztrálj a Movember Hungary hivatalos oldalán
Jelöld be őket Facebookon a legújabb hírekért!
Lehetőségeidhez mérten támogasd az egyesületüket, hogy ők is támogathassanak!
Movember Magyarország Egyesület: 10918001-00000079-87350005

Csatlakozhatsz a Beardcity No shave november eseményéhez is, ami egy nagyon hasonló kezdeményezés. Cikkeket, infókat, videókat és hasznos tanácsokat találsz a Movemberről és No Shave Novemberről.

Itt egy kicsit lazábbak a szabályok. A cél ugyan az, azonban itt arra ösztönzünk, hogy azt az összeget, amit borotválkozásra költenél November hónapjában, inkább adakozd el a jó ügy érdekében. Mondjuk a fentebb említett Movember Magyarország Egyesületnek.

Mi amúgy sem sűrűn borotválkozunk, hiszen szakállápolással foglalkozunk, de arra kérünk, hogy novemberben te se tedd!
mustache.jpg
Forrás:
www.mentsmanust.hu
en.wikipedia.org/wiki/Movember
http://mentalfloss.com/
www.hellomagyarok.hu

Képek:
pinterest.com
google.com

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr608038668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2015.11.02. 23:40:51

Utána meg jöhet a nemfürdős december és a nemfogmosós január :)

most a trollkodást félretéve, a prosztatarák csúnya dolog, de sztm figyelmet felhívni nem azzal kellene, hogy az amúgy borotválkozó faszik hanyagolják el a képüket. Ha szakállas/bajszos vagy, úgyis az maradsz, ha meg nem vagy az, attól még, hogy egy hónapig nem borotválkozol, nem fog elmúlni tőle a prosztatarák. Viszont mindenki hülyén néz rád majd, különösen ha a nem szerencsések egyike vagy, és összevissza/foltosan nő a dolog. Az a pár szál viszont hiába nő meg, nem lumberszekszuálisnak fognak nézni, hanem csak kompenzáló geeknek :)
süti beállítások módosítása