Szakáll vs. Karrier
2016. július 27. írta: Beardcity

Szakáll vs. Karrier

Érdekes és fontos kérdés, hogy szakállas férfi lévén, hogyan szerezz munkát, vagy amennyiben már van, hogyan hozd azt össze a szakállas életviteleddel. Világos ugyanis, hogy a szakáll valami olyan dolog, ami sok embernek tetszik és neked is örömet okoz, azonban sok embert taszít és emiatt pillanatok alatt megítélnek. Melyik is az a szituáció, ahol gyakorlatilag pár perced van jó benyomást gyakorolni és nagyban befolyásolja az életedet? Ja igen, az állásinterjú.

Szóval tegyük fel, hogy nem régen diplomáztál és az első állásod után kutatsz. Talán van már valamennyi tapasztalatod, melóztál már ezt-azt, gyakornokoskodás, diákmunka. Közben növesztettél egy jó kis szakállat, ami hozzátartozik a stílusodhoz, és a gondolata, hogy le kell vágjad lehangol.

A hozzátartozóid, folyamatosan nyomják, hogy le kéne vágni, mert így nem lesz normális állásod. A szakáll egyáltalán nem néz ki dolgozó emberhez méltóan, sőt az emberek akikkel bent fogsz találkozni az interjún, mind a simára borotvált generációból származnak és biztos, hogy nem fogják értékelni a szakálladat.

Össze vagy zavarodva. Nem akarod levágni a szakállad egy állás miatt, másrészről pedig csak kéne az a meló, nehogy már az arcszőrzeten múljon, hogy megkapod-e. Levágod és beletörődsz, hogy a munka világába már csupasz arccal lépsz be? Vagy kötöd az ebet a karóhoz, és reménykedsz benne, hogy a cég ahova jelentkeztél úgy gondolja, hogy a szakáll okés? Igazából attól függ. Nézzük mi a helyzet!

allas_bc.jpg

Nyomozz!

Először is tisztázzuk, hogy tényleg vannak olyan helyek és pozíciók, amiknél egész egyszerűen nem opció a szakáll, és meg kell borotválkozz. Lehet ez biztonsági okokból, egészségügyi problémákat vet fel, stb… Ha a karriered ilyen irányba mutat, és a céljaidhoz ez az állás kell, akkor nincs mit tenni, oda a szakállnak.

Ezeknek jobb előbb utánajárni, minthogy később derüljön ki, hogy a kívánt állásra 100%, hogy nem vesznek fel a szakállad miatt. Vannak azonban olyan fura területek is, amik kompromisszumképesek ilyen szempontból, pedig nem is gondolnád. Ilyen lehet például az élelmiszergyártás, ahol engedélyezik a szakállat, de munkavégzés közben hajkötőt (szakállkötőt ebben az esetben) kell viselni. Mondjuk ez is viszonylag ritka.

Szóval megcsináltad a kutatómunkát és pozitívnak tűnik. Valószínűleg valamilyen irodai munka, vagy bármi, ami elméletileg engedi, hogy növessz valami szőrmókot. A következő lépés, hogy magát a céget nyomozod le, ahol lesz az interjú. Hova kell menned? Nagyváros? Akkor nagyobb esélyekkel indulsz, mert egy nagyobb városban, sokkal nagyobb a diverzitás, sokkal több féle emberrel találkozol, emiatt úgy tűnik, hogy sokkal toleránsabbak is. Ez nem azt jelenti, hogy vidéken ellenségesebbek lennének a szakállal szemben, csak azt, hogy nagyobb rá az esély, hogy konzervatívabbak.

Milyen régi a cég? Ha egy startup, akkor itt kb be is fejezheted az olvasást és mehetsz a megbeszélésre. A startupokat tipkusan fiatalok vagy fiatalos emberek indítják, akik híján vannak ilyesféle előítéleteknek, sőt, valószínűleg nem te leszel az egyetlen szakállas. Viszont ha a cégnél vagy hivatalnál vagy akárminél az átlag életkor 45 év, akkor ott lehet, hogy találkozni fogsz egy pár régimódi felfogású emberkével.

Esetleg ha ismersz olyan embereket, akik ott dolgoznak, utána nézhetsz, hogy van-e köztük szakállas. (Közösségi média) Ha találsz, akkor ismét okosabb lettél.

Most, hogy megbizonyosodtál a munkahely szakállbarát mivoltáról, jó esélyeid vannak rá, hogy nem a szőrös arcod miatt nem hívnak majd vissza másfél hónapig.

Pofozd ki!

Nézz tükörbe és kérdezd meg magad! Hogy néz ki? Tiszta, ápolt, nem keszekusza? Ha nem tökéletes, akkor ideje egy kis karbantartásnak. Ha a leendő munkáltatódnak nincs semmi baja a szakállal, akkor is vannak íratlan szabályok és feltételek. Minden egyes munkáltató, cégvezető azt szeretné, hogy az alkalmazottak jó fényt vessenek rájuk, és egy bozontos, ápolatlan, koszos szakáll nem éppen tartozik ebbe a kategóriába. Mindenképp jól tisztítsd meg (ha ez nem lenne egyértelmű), trimmelgesd le a kiálló szálakat, vagy egy kicsit vissza is vághatsz belőle. Ettől úgyis csak dúsabbnak fog tűnni. Fésüld meg, fényesíts rajt egy kis olajjal és mehetsz is.
02-051625-how_to_keep_your_beard_neat.jpg

Beszéljünk a szakállról!

Most már kevésbé vagy bizonytalanabb. Biztos vagy benne, hogy a cég általánosságban elviseli a szakállat, és még az arcod kinézetével is legalább annyira elégedett vagy, hogy azt mondd: "Igen, pont így akartam  kinézni, nemcsak elfelejtettem leborotválni az utóbbi 6 hónapban." Arra is fel kell készülnöd, hogy esetleg beszélni kell róla. Hogyha a szakállad tényleg meghatározó eleme az arcodnak, akkor lehetséges, hogy fogsz kapni egy pár kérdést, ami ezzel kapcsolatos. Készülj fel, hogy meg kell védened a szakállad, és el kell tudni magyarázni, hogy miért döntöttél úgy, hogy meghagyod! És a „mert szerintem elég királyul néz ki” nem biztos, hogy jó válasz.

Használd ki az alkalmat, és nyűgözd le egy kicsit a HR-est és tedd magad vonzóbbá a cég szemében! Hoztál egy tudatos döntést azzal, hogy szakállal jöttél el az állásinterjúra. Ez bátorságra vall, mutatja mennyire elkötelezett vagy, és azt is, hogy képes vagy kiállni magadért. Ha elég magabiztos vagy, és az interjúztató is látja ezt rajtad, akkor bebizonyíthatod, hogy a szakállad igenis jó fényt vet rád, mint ember, és mint munkaerő.

"Sajnálattal közöljük, hogy…"

Túl vagy az interjún, egész jól ment, de mégis valami olyan kezdetű e-mailt kaptál, hogy „Tisztelt Álláskereső! Sajnálattal közöljük, hogy...”. Nyilván csalódott vagy, és azon tűnődsz mit ronthattál el. Ne légy rest megkérdezni, hogy mi volt a baj! Azért csak diplomatikusan. Véletlenül se tűnjön arrogánsnak vagy rinyálásnak. Mondd, hogy köszönöd, hogy részt vehettél az interjún és szeretnéd fejleszteni magad a jövőbeli interjúk sikerességének érdekében! Lehet, erre már nem kapsz választ, de valószínűleg azért valamit írniuk kell, és tanulsz belőle. Lehet egy vagy több oka, mindenesetre ha bármi köze van a szakálladhoz ne vedd személyes sértésnek! Raktározd el magadban az infót és jól használd fel legközelebb.

Ha a következő interjú is hasonló kaliberű lesz, hasonló cégnél, akik ugyanolyan területen dolgoznak, akkor érdemes a borotválkozást fontolóra venni. Már egyszer visszautasítottak, és ez a karriered kezdete. Nincs olyan nagyon sok opciód. Szóval tényleg optimalizálni kell az esélyeket, hogy megkapd azt az állást, és ha a szakáll egy olyan tényező, ami ezt megakadályozza, akkor talán már tudod is mit kell csinálni.

De lehet más helyzet is. Az interjú közben, vagy utána ha azt mondják, hogy ha megkapod az állást, akkor meg kell borotválkozz.  Ha ilyesmi történik, gondolkozz el egy kicsit! Ez az álommelód, és máshonnan nem is vársz már visszahívást. Ez esetben szintén ne a szakállon múljon és borotválkozz meg! Ha pedig még egy rakás helyről vársz hívást és még bizakodó is vagy, akkor egyszerűen mondd meg, hogy köszönöd szépen, de így nem! De ez mindig a te döntésed, amit csak neked kell meghozni.

Változtass azon, hogy miként néz a társadalom a szakállasokra!

A sajnálatos igazság a következő: nem tudjuk megmondani, hogy tartsd-e meg a szakállad, és azt sem, hogy abban a kifejezett pozícióban lehetnek-e szakállas emberek. Senki nem tudja 100%-osan megmondani, kivéve a munkáltatót. Tény, hogy vannak emberek, akik előítéletekkel rendelkeznek a szakállal kapcsolatban, és vannak köztük olyanok, akik bizony bent ülhetnek abban a székben és eldönthetik, hogy felvesznek-e téged vagy sem. Mint már mondtuk, neked kell meghozni a döntést, minden kockázatot figyelembe véve. Ha a szakállad túl drága ahhoz, hogy levágd, akkor várj egy olyan melóra, ahol ezt elfogadják! Lehet próbálkozni kell párszor, de előbb-utóbb összejön. Ha ezzel megbékélsz, és vannak pénzügyi tartalékaid is, akkor ne alkudj meg! Csináld, ahogy szeretnéd!  Ha nem, és nincs semmi jövedelmed, sem tartalékod, akkor viszont tudod a dolgod. Meg kell válni a szakálltól.

Egy tökéletes világban nem kéne erről beszélnünk, hiszen csakis a kompetenciáid és referenciáid alapján alkalmaznának, nem pedig a kinézeted alapján. De mivel nem ez a helyzet ezért sokszor kell olyat csinálnod, amihez nincs kedved. Ahogy haladsz majd előre a karriered során, és egyre több tapasztalatot és hírnevet szerzel magadnak, úgy halványulnak és lényegtelenednek el az olyan dolgok mint a kinézet. Az elején nagyon fontosak az első benyomások, és nyilvánvalóan a kinézeted nagy szerepet játszik ebben. Ahogy halad az idő előre és a generáció, ami tele van előítéletekkel kikopik, ez a téma is aktualitását veszti. Egyenlőre azonban szembe kell nézni a valósággal. Néhány ember a szakállat egy csoportba rakja egy arctetoválással vagy egy orrpiercinggel (részünkről semmi előítélet, csak példa) és egyszerűen kiakad tőle. Mások toleránsabbak, sőt lesznek olyanok, akik imádni fogják a szakállad.  Mi nagyon reméljük, hogy az utóbbi emberekkel fog összehozni a sors a munka terén is. Sok sikert!

240_f_116071575_8gvoj4qyq3lq6kyz2u82fg00boh44l73.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr928917456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firg_firg 2016.07.28. 19:06:43

"Ha egy startup, akkor itt kb be is fejezheted az olvasást és mehetsz a megbeszélésre. A startupokat tipkusan fiatalok vagy fiatalos emberek indítják, akik híján vannak ilyesféle előítéleteknek,"

Muhahahahahaha!!!!!!

Ez a mondat maga a tomeny eloitelet.
süti beállítások módosítása