Koszos szakáll vs tiszta szakáll - A szakállmosókról bővebben 2. rész
2020. szeptember 16. írta: Beardcity

Koszos szakáll vs tiszta szakáll - A szakállmosókról bővebben 2. rész

A szakállápolás egyik fontos kérdése a szakállmosás. Ha nem olvastad még az első fejezetet, javasoljuk, hogy kezd azzal! Kattints ide és olvasd el a koszos szakáll vs. tiszta szakáll 1. részét!

1669077_122216-ktrk-dirty-beard-generic-img.jpg

Mennyi az annyi, ha szakállmosásról van szó?

A legtöbb férfi minden nap mossa a szakállát, ami nem igazán ajánlott. Sokan úgy gondolják, hogy minél többször mossák a szakállukat, annál jobb, akár minden nap.
Az, hogy hányszor kell szakállat mosni több dolog függvénye. Az első a szakállmosód vagy samponod, a második a foglalkozásod. Az általunk forgalmazott szakállmosók, összetételük miatt akár használhatóak minden nap, de inkább azt javasoljuk, hogy akkor mosd meg, amikor szükség van rá. Ha olyan a munkád, hogy sok lebegő részecskének (pornak, homoknak stb…) van kitéve, akkor egyértelmű, hogy gyakrabban kell mosnod. Ezért fontos, hogy olyan mosót válassz, ami kíméletesen tisztít.
Nem árt az sem, ha a mosás után használsz szakállkondicionálót. Ez hasonló a hajkondihoz, de egy kicsit más, később lesz róla szó.

Másik dolog, amit érdemes megnézni a szakállmosódon, az az, hogy tartalmaz-e szilikont. Nem szeretnél szilikon tartalmú terméket használni…nem azért, mert ördögtől valóak lennének, de nem vízbázisúak, magyarul nem oldódnak vízben. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb kimosni őket a szakállból. Akkor miért használnak mégis egyesek szilikont a cuccban? Fényesebb lesz tőle a szakáll, ami azt sugallja, hogy egészségesebb, a szakállasok pedig erre vágynak. A szilikon mesterségesen tuningolja fel a szakállad, hogy úgy tűnjön mintha…
Viszont a prémium termékek (amikben nem található szilikon) is fényesebbé teszik a szakállad, az által, hogy konkrétan egészségesek lesznek a szőrszálak, nem pedig csak úgy tűnik.
Arra figyelj, hogy a szakállsampon tényleg az legyen. Egy csomó termék van, amire rá van írva, hogy szakállmosó, de igazából sima hajsampon van benne csak átcímkézték.

cf_soros_sampon.jpg

Milyen gyakran mosd a szakállad? bővebben.

A fő szabály, hogy a kevesebb néha több. Azért nézzük részletesebben:

Bőr alapján
Ha zsírosabb bőröd van- mert több faggyút termel- gyakrabban moshatod a szakállad. A cél, hogy a bőrödön maradjanak természetesen megtermelt olajok, de ha túl sok van, az eltömítheti a pórusokat, ami pedig aknésodáshoz vezethet.
Ha száraz arcbőröd van a túl sok mosás kiszáríthatja a bőröd, ilyenkor érdemes 3-4 naponta mosni a szakállad. Ha olyan szerencsés vagy, hogy jó bőröd van, akkor nyugodtan mosd akkor, amikor szükségesnek érzed, sőt ha nem nagyon piszkos, 2 szakállmosó használat között elég csak vízzel átöblíteni a szakállad.

Szakáll típus szerint

A durva, vastag szálú szakáll általában szárazabb, mint a vékony. A göndör szálakra is a száraz jelző illik inkább. Ha durvább a szőrzeted vagy göndör a kevesebb mosás válik be inkább. Ha vékonyabb, többszöri mosást alkalmazz.

Klíma szerint

Itt Magyarországon, azért nincs akkora terület, hogy éghajlati övekről lehessen beszélni, de azért a különböző évszakok esetében beszélhetünk más-más szakállmosási szokásokról. Ha száraz az idő, logikus, hogy a bőröd kevésbé lesz hidratált. Fontos, hogy elegendő időt hagyjunk 2 mosás között a faggyútermelődésre. Mosás után mindenképp használjunk valamilyen kondicionáló terméket, szakállolajat, szakállbalzsamot vagy szakállkondicionálót.   

Említettük, hogy a munka is befolyásolja szakállunk állapotát. Pontosabban, hogy hol dolgozol. Ha sok időt töltesz a szabadban, többször kell mosnod. Ha egész nap fizikai munkát végzel, többször kell mosnod a folyamatos izzadás miatt.

6102-08000653en_masterfile.jpg

Alapból miért száraz és durva a szakállam?

Ez egy jó kérdés és kicsit már beszéltünk róla, hogy a szakáll alatt a bőr kevesebb faggyút termel. Ahogy nő a szakáll, úgy egyre nehezebb lépést tartania szervezetednek a faggyútermeléssel. Illetve értelemszerűen több jut a tövekhez, mint a végekre. Ha nem szakállmosót használsz, a maradék faggyút is elmosod a szakálladból és jönnek a problémák.  Ha szeretnéd kihasználni a szervezeted által termelt faggyút, akkor van erre egy remek eszköz, a természetes vaddisznősörtés kefe. Kiválóan segít eloszlatni a szakálladon ezeket az olajokat. Napi 2 perc kefélés és máris többet tettél a szakálladért, mint a legtöbbek. (A szakállad kefélésére gondolunk elsősorban…nem kell mindent félre érteni.)

A másik oka a száraz szakállnak, a nem megfelelő ápolás. Egy mosótól nem szabad csodát várni, bár rengeteg problémát megold, de a szakállápolás egy összetett témakör. A szakállad minősége függ az életmódodtól, a genetikádtól, hogy milyen termékeket használsz. A napi kozmetikumok (olaj, balzsam) létfontosságúak a szakállad számára. Az is sokat segít ha naponta fésülöd illetve keféled.

A kellemetlen, száraz érzet származhat a töredezett szőrszálakból is. Ezek a töredezések egészen addig folytatódnak, amíg meg nem oldod meg a problémát a gyökerénél. Mármint konkrétan a szálak gyökerénél. Ezért fontos, hogy mindig tápláld és kondicionáld a szakállad, ráadásul jó minőségű termékekkel. Ha nem jót választasz, akkor nincs hatása, ennyi erővel bármit kenhetsz rá. A rendszeres trimmelés is segít a töredezett szálakkal, ilyenkor azonban a növesztési fázis lelassul.

Ha szeretnél szakállmosót vásárolni látogass el ide és válogass prémium cuccaink közül! A szakállad és a bőröd is meghálálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr816203708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása