Ezt kell (t)enned, hogy lenyűgöző szakállad legyen.
2015. június 08. írta: Beardcity

Ezt kell (t)enned, hogy lenyűgöző szakállad legyen.

Az egyre ritkuló hajjal és a mikiegér effektussal nem sok mindent tudsz kezdeni azon kívül, hogy elátkozod a genetikádat.  Azonban az arcszőrzet más tészta.

blognyito3.jpg

„Az arcszőrzet állapota közvetlen kapcsolatban van tested egészségi állapotával.”- mondja Jim White dietetikus és az amerikai dietetikusok szövetségének szóvivője. „Ugyanazok a tápanyagok, melyek pozitív hatással vannak szívünkre és főbb szerveinkre jó hatást gyakorolnak bőrünkre és szőrzetünkre.”

Más szóval szó szerint (t)ehetsz a fényesebb, simább, szebben mutató szakáll érdekében. White elárulja, mik azok a nélkülözhetetlen vitaminok és tápanyagok, amelyek részét kell hogy képezzék az egészséges arcszőrzet programunknak, diétánknak és azt is, hogy milyen szerepük van ezeknek a bennünk lezajló folyamatokban.

A vitamin és béta karotin

Milyen hatással van a szakálladra? Az A vitamin karban tartja és regenerálja a bőrszövetet, ezáltal elősegíti a minőségi szőrnövekedést. A béta karotin egy tápanyag, melyet szervezeted A vitaminná alakít át. Olyan ételekben található meg leginkább, amik telített zsírokban szegények, kevésbé olyanokban, amelyek A vitamint tartalmaznak, ezért jobban jársz, ha főleg béta karotinban dús ételeket eszel.

Ahol megtalálhatóak: az A vitamin jelen van a tejben, sajtban, vajban, tojássárgájában. A béta karotin pedig a sárga és narancssárga terményekben (sárgarépa, tök, édes burgonya, papaya) és zöld levelű zöldségekben (spenót, kelkáposzta) találhatod meg.

vitamin-a.jpg

C és E vitamin

Miért jó a szakálladnak? A C és E vitamin segíti a faggyú termelését, ami a testünk által előállított természetes hidratáló olaj. Ezáltal vastagabbnak és dúsabbnak fog tűnni szakállad. Továbbá a C vitamin segít a testszövetek növekedésében, beleértve azokét is, amelyek a szőrtüszőket tartalmazzák.

A következők tartalmazzák: a citrusfélék, zöldpaprika, brokkoli mind jó C vitaminforrás. A búzacsíra olaj, mandula, napraforgó mag, pórsáfrány olaj, kukoricaolaj, spenót, brokkoli, mangó pedig dúskál az E vitaminban.

c-vitamin.png

Protein

Mit csinál a szakálladdal? A bőrünk és szőrzetünk elsősorban keratinból épül fel. Egy aminosavakból felépülő strukturális protein. Magunktól nem állítunk elő aminosavakat, helyette a proteinbevitelt követően szervezetünk átalakítja azt.

Miben van sok protein? Hal, sovány húsok, baromfi, tojás, rizs, bab és tej.

proteins.jpg

B6, B12 vitamin és biotin (B7)

Miért jó ez a szakálladnak?  A B vitaminok segítenek a szervezetednek szintetizálni a bevitt proteint, amit új bőrsejtek építésére és hajnövesztésre használ. Elegendő B vitamin szervezetbe juttatása csökkenti a stresszt és a hajhullást.

Hogy jutok hozzá? Hal, baromfi, sovány hús, tojás, magvak, teljes kiőrlésű gabonák, úgymint barna rizs, zabliszt, zabkása csordultig vannak B vitaminnal. Halkan megjegyezném, hogy a sör kiváló B6 vitaminforrás. A marhában, tejben, sajtban és gabonacsírákban pedig sok B12 vitamin található.

beardbeer.jpg

Omega-3 zsírsavak

Hogyan javítja a szakállad? Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a növekedésben, így az arcszőrzet fejlődésében is szerepet játszanak. Védi a sejtmembránokat is, segít megakadályozni a száraz és törékeny szakáll kialakulását.

Hát az meg miben van? Csak bizonyosodj meg róla, hogy a lenmagolaj, dió, zsírosabb halak (pl. lazac) bekerültek-e az étrendedbe.

Azt akarod, hogy még szebb legyen a szakállad? Még jó hogy. Ha a helyes étrendet kiegészíted multivitaminokkal és olyan kiegészítőkkel, amelyekben megtalálhatóak a fentebb sorolt tápanyagok valamelyike, akkor nyert ügyed van. Ha pedig megvan a jó szakáll alapanyag nincs más hátra, mint formázni és karban tartani. Ehhez itt találsz pár tuti tippet.

health-benefits-of-omega-3-fatty-acids-featured.jpg

Ne vidd túlzásba!

A szervezeted kiválasztja a vízben oldható vitaminokat (pl. C vagy B12 vitamin) de visszatartja a zsírban oldódóakat (pl. A vitamin). A túlzott A vitamin bevitel hajhulláshoz is vezethet, ezért érdemes konzultálni doktorral a megfelelő dózis megállapítása érdekében.

beardcity_blog_szakall2.jpg

Forrás: timesofindia.indiatimes.com
Képek: google.com tumblr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr97525012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása