Minden, amit tudnod kell a bajusznövesztésről.
2020. november 05. írta: Beardcity

Minden, amit tudnod kell a bajusznövesztésről.

még a Movember királya is lehetsz...

Végre a méltán a híres bajusz ismét megtalálta helyet a férfiak körében, hála a Movember mozgalomnak.
A helyzet, hogy akármennyire is szeretjük a szakállat, egy bajusz iszonyat menő tud lenni, főleg ha tudod hogyan kell hordani. Mindig is volt mögötte egy kis lázadás, egy kis csibészesség. Volt időszak is, amikor a bajusz annyira elterjedt volt, mint most az iPhone.

a_bajusz.jpg

A bajusz veszélyes volt, erős volt. Nézz csak meg bármilyen régi filmet, akár amerikait, akár magyart, tele van bajszokkal! Vezérek, híres személyek, hősök, kalózok elmaradhatatlan „kelléke” volt a bajusz. Magnumról meg ne is beszéljünk, aki Ferrariban púposkodik és el van róla nevezve egy külön bajuszforma. Lehet, édesapádnak, nagyapádnak is volt. Persze a bajusz kapcsán asszociálhatsz béna pornószínészekre is, de hát nem lehet minden tökéletes. Maradjunk annyiban, hogy egy jól megválasztott bajusz király tud lenni, figyelemfelkeltő tud lenni és férfias tud lenni. Nézzük is meg, hogy neked mi állna jól!

Bajusz stílusok

Amikor a bajszok beazonosításáról van szó, finoman fogalmazva is nehéz dolgunk van, hiszen rengeteg van és vannak átfedések is. Egy fajta több néven is fut, és nem ritka, hogy valami iszonyat gagyi neve van, vagy éppen valami olyan amerikai hírességről kapta a nevét, akit itt Európában ismerten ketten. De azért csak sikerült 17 bajuszt összegyűjteni. Lássuk!
3 fő csoportra bontottuk: természetes bajszok, kormány bajszok és hibrid bajszok

Természetes bajusz stílusok

A természetes bajszokat a legegyszerűbb karbantartani és ezek a leggyorsabban kivitelezhető fajták is. Nem igazán kívánnak spéci eszközöket. Egy olló vagy trimmer elegendő hozzájuk.

Magnum

magnum_bajusz.jpg


A magnum a bajusz formák kvintesszenciája. Követi a felső ajak vonalát, ennek következtében egy fordított „V” alakot vesz fel. A név eredete felől sok kétség nincs. A népszerű sorozat főhősről kapta a nevét, mely 1980-tól 88-ig futott a televízióban.
Természetes bajusz, minimális odafigyelést igényel. Időtlen.

Híres Magnum bajusz: Tom Selleck, Freddie Mercury, Áder János

Így növessz magnum bajszot: hagyd, hogy nőjön természetesen! Kell neki 2-3 hónap, hogy elérje a megfelelő vastagságot és hosszúságot. Valaki úgy csinálja, hogy a szakállával együtt növeszti, majd a szakállat levágja és csak a magnum marad.

A Magnum ápolása: minimális ápolást igényel. A bajusz részben eltakarja a felső ajkat, de sosem lóg a szájba. Használj ollót vagy szakállnyírót a kiálló szálat visszavágásához. Trimmeld le a széleket, hogy ne lógjon lentebb, mint a szád, ugyanis ilyenkor már patkó bajuszról beszélünk!

Lámpabúra

lampabura-bajusz.jpg

A lámpabúra a formájáról kapta a nevét. Gyakran a rendőrbajusz nevet is viseli, mivel a rendvédelmi szerveknél, tűzoltóknál, stb., szigorú szabályok voltak az arcszőrzetet illetően, és ez volt az egyetlen bajusztípus, ami megengedett volt. Mindenesetre a bajusz nem lehet szélesebb, mint az ajkak, nem érintheti a felső ajkat. Ami a hosszúságát illeti, egy rövidebb bajuszról beszélünk. Nem lehet túl bozontos sem.

Híres lámpabúra: Eddie Murphy, az összes rendőr a régi idők amerikájából.

Így növessz lámpabúrát: hagyd természetesen nőni de azért időközben nyesegesd, ápold! 1-2 hónap kell neki, mire eléred a kívánt formát.

A lámpabúra ápolása: képzelj el egy vertikális vonalat a szájad széleinél és egy horizontálisat pont az orrod alatt! Ami ezeken a vonalakon kívül esik, borotváld le! A felső ajkadat sem érheti a szőr.

Rozmár

rozmar_bajusz.jpg

A rozmár onnan kapta a nevét, hogy nemes egyszerűséggel nagyon hasonlít a rozmár bajszára. Teljesen bekebelezi a felső ajkat és rányúlik az alsó ajakra is. Ez is egy természetesen növő forma, lefelé fésült,semmiképp nincs felpöndörítve. Nem biztos, hogy a legpraktikusabb bajusz (evés szempontjából), de mindenképp impresszív. Nem mindenki tud rozmárt növeszteni. Megfelelő gének kellenek hozzá.

Híres rozmár: Friedrich Nietzsche, Jamie Hyneman (az Állítólag műsorvezetője), Kövér László

Így növessz rozmárt: Csak növeszd és növeszd és ne trimmeld, ne vágd le! 6-12 hónap kell egy masszív rozmárnak. Ha ez a célod de egy idő után azt veszed észre, hogy nem nő, akkor sajnos elérted a bajusznövesztési potenciálod maximumát.

A rozmár ápolása: Mivel nagy bajuszról van szó, kelleni fog egy jó fésű, hogy a gubancoktól megszabadulj, na és hogy a megfelelő irányba tereld a szálakat. Ha nem fésülöd, elszabadul és elég borzasztóan fog kinézni. Evés közben érdemes félrefésülni. Erre tökéletes egy kisebb zsebfésű. Ha elérte a kívánt hosszt, ollóval vagy szakállnyíróval tudod szinten tartani.

Cerka

cerka-bajusz.jpg

A cerka bajusz legendás. A 30-as, 40-es évek bajsza ez, amelynek ördögien zsivány kinézete van. Ha most 2020-ban húzol egy cerkát, valószínűleg azok az emberek, akik nem ismernek jobban, biztosan perverznek fognak nézni. Bár Brad Pitt a Becstelen Brigantikban iszonyat menő volt, lehet neked mégsem kéne vele próbálkozni. Ha mégis, jó, ha fekete szőrzeted van, ez ugyanis picire van vágva, így rendesen látszania kell.

Híres cerka: Brad Bitt, George Clooney

Így növessz cerkát: Engedd egy darabig, hogy természetesen nőjön! A hosszát hagyd röviden, ne menjen rá a felső ajkadra, viszont úgy trimmeld, hogy kövesse a szád vonalát! Borotvával add meg az éles felső kontúrt, szintén úgy hogy lekövesse a felső ajkad vonalát! Egy jó cerka akár 2-4 hét alatt is növeszthető, de attól is függ milyen színű a szőrzeted.

A cerka ápolása: A cerkát elég macerás ápolni, nagy odafigyelést igényel. A felső kontúrt hetente párszor borotválni kell, de ha igényes vagy, akkor naponta megcsinálod. A hossza legyen mindig rövid, ez ráadásul segít neked a pontos alsó kontúr megtartásában.

Törött cerka

torott_cerka-bajusz.jpg

A törött cerka gyakorlatilag nagyon hasonló a sima cerkához, azzal a különbséggel, hogy pont középen kiborotválod a szőrt a philtrumnál. (Philtrum: A nőknél gyakran Ámor-ívként szokták emlegetni, férfiak esetében nemes egyszerűséggel „takonycsatorna” névvel illetik, így talán mindenkinek megvan miről van szó.)

Ecset

ecset-bajusz.jpg

Az ecset a festőecsetről kapta a nevét. Vastagsága a Magnumé, viszont nincs a szélein lefelé ívelés. Hasonló, mint a lámpabúra. Képzeld el azt, hogy fogsz egy ecsetet és az orrod tövétől egyenesen lefelé húzod! Elég ritka látvány, aminek lehet ahhoz is köze van, hogy nem néz ki túl jól, inkább mókás, így akkor javasoljuk, ha a barátaid körében ki akarod magad röhögtetni, esetleg farsangkor szobafestő-mázolónak szeretnél beöltözni. Erre egyébként kiváló.

Híres ecset: Ron Swanson

Így növessz ecsetet: hagyd nőni, majd mikor elérte a kellő hosszúságot, egyenesen trimmeld végig az alját! Kerekítsd le a széleit és kész is vagy!

Fogkefe

fogkefe-bajusz.jpg

Áh, a fogkefe. A fogkefe bajuszt sokan másként ismerik, de biztosíthatlak, hogy ez az eredeti elnevezése. Egy erős borosta bajuszból indul, amit két oldalt le kell borotválni az orrod szélességében. Két ember létezik, akik fogkefebajusszal elértek valamit. Az egyik Charlie Chaplin és hát a másikat nem is mondanánk. Tudodki. Vajon lesz olyan, hogy valaha is elfogadott lesz a fogkefe bajusz? Valószínűleg nem. Vannak olyan sebek, melyeket nem gyógyít az idő sem.

Híres fogkefe: Charlie Chaplin és öööö felejtsd el

Így növessz fogkefét: NE

Kormány bajusz stílusok

 

A kormány bajuszhoz szükséged lesz bajuszwaxra, hogy a megfelelő irányba tudd pödörni a szálakat. Olyasmi formát kell kapj, mint egy kerékpár kormánya. Ez a típus a 2010-es évek elején indult ismét hódító útjára, amikor is a hipszterek kezdték el viselni brahiból. Hogyha jól meg van csinálva, akkor nagyon királyul néz ki. Egyik alfaja a magyar kormány bajusz, ami egyértelműen a kedvencünk. Mi más lenne? Egyébként ezt a legnehezebb kivitelezni.

 

Standard Kormány

kormany-bajusz.jpg

Így növessz kormányt: egy jó kormány jelentős hosszúságot igényel, ezért minimum 6 hónap a növesztési ideje. Eléggé hasonlít a rozmárra, viszont itt folyamatosan trenírozni és fésülni, waxolni kell a szőrt, hogy jó irányba álljon. A formáját is nehéz tartani, figyelni kell a kiálló szőrszálakra és pont a szükséges mértékben visszavágni.

A kormány ápolása: a bajusz középső részét mindig precízen alakítsd ki, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól nézzen ki! Gyakran kell vagdosnod. Emeld meg a bajszod és trimmeld vagy vágd ki ollóval azokat a részeket, amelyek nem részei a kormánynak! Ha nem megy, inkább bízd borbélyra!

Így formázd a kormányt: bár nekem inkább angol típusú bajszom van, azért a pödrésről és a formázásról is készültek videók. Így használd a waxot!

Kis kormány

kis_kormany-bajusz.jpg

A kis kormány a kormány egyik verziója. Formára ugyanaz, csak kisebb és a bajusz végei sem távolodnak el nagyon a szájtól. Jó opció azoknak, akik nem tudják elég hosszúra növeszteni a bajszukat.

Így növessz kis kormányt: gyakorlatilag úgy, mint a kormányt, csak minden egyel kisebb, kompaktabb.

A kis kormány ápolása: nagyon sok odafigyelést és állandó vagdosást igényel. Napi szinten kell körülötte borotválni a szőrt, vagdosni, formázni. Opcionálisan a philtrumnál kiborotválhatod a szőrt, ekkor a kis kormány egy zsivány kinézetet kölcsönöz a gazdájának. Kicsit úgy néz ki, mint egy úri ficsúr. Ha ez a cél, akkor hajrá. De ha poénból hordasz ilyen, hogy kiakaszd a környezeted, az még jobb. Movember idején kifejezetten ajánlott figyelemfelhívás céljából.

Angol bajusz

angol.jpg

Az angol bajusz nagyon arisztokratikus kinézetet tud kölcsönözni gazdájának. Olyan mint a kormány, azzal a különbséggel, hogy nincs annyira bepöndörítve a vége. Ugyan hegyesre van waxolva, viszont vízszintesen állnak kifelé végek.

Így növessz angolt: kezdd úgy, mint a kormány esetében! Kerüld el az ajkakat, waxold egyenesre a végeket! Opcionálisan kiborotválhatod a philtrumnál. Sokat segít az is, ha beszárítod. Alulról felfelé fújasd a levegőt a hajszárítóval és közben a kezeddel igazgasd a megfelelő pozícióba.

Magyar

magyar-bajusz.jpg

A bajusz legenda. Részint rozmár, részint kormány, 100%-ig betyár. Hatalmas, általában eltakarja az ajkakat és arccsontig felér. Ha epik bajuszról van szó, akkor még külföldön is a magyart emlegetik. Valószínűleg Ferenc Ferdinánd főherceg nyomán nevezték így el, neki volt ilyen jellegű brutális bajsza.  
Egy másik teória szerint az elnevezés arra a szóviccre utal, amin mindig nagyon szoktunk nevetni, mert még sose hallottuk. Ez a Hungary (Magyarország)-hungry (éhes) poén. Mert ez a bajusz akkora, hogy felfalja az arcod…

Híres magyar bajusz: Ferenc Ferdinánd, Uncle Pennybags azaz Mr. Monopoly

Így növessz magyart: a magyar bajusz olyan, mint a rozmár csak szépen hullámosan felfelé kunkorodik. Több év is lehet, mire egy ilyet kitermelsz magadból, így illik rá vigyázni. Nem mindenkinek vannak génjei hozzá. Ha neked van, szerencsés vagy.

A magyar ápolása: egy picit könnyebb, mint a sima kormány bajuszé, nem kell annyira pontosnak lennie. Rendszeres fésülés és kefélés, illetve trenírozás szükséges a fenntartásához.

A bajusz trenírozása: mivel a magyar bajusz leginkább egy természetesen göndör forma, így folyamatosan trenírozni kell. A hüvelyk és mutatóujjad közé fogva bajszod gyakorlatilag oldalra és felfelé irányuló seprő mozgást végzel. Nem csavarod, nem tekergeted, mert elrontod. Hogyha elégedett vagy az eredménnyel és tartósítani szeretnéd, akkor ott a wax. Ez segít abban, hogy nap közben se konyuljon le.

Dalí

dali-bajusz.jpg

Ezt remélem nem kell túlmagyarázni. Salvador Dalí, az egyik leghíresebb spanyol szürrealista festő nyomán keletkezett. Ő hordott ilyen jellegű bajszot, akkor még nem tudta, hogy róla fogják elnevezni. A Dalí egy cerka vékonyságú bajusz, viszont nagyon hosszú és tűhegyesre van waxolva. Leginkább felfelé állította, így inkább valamilyen szarvra hasonlít az egész. Jellemzően mindig extravagánsan hordta, néha egy végtelen jelre emlékeztető formába volt pödörve.

Híres Dalí: Salvador Dalí

Így növessz Dalít: mivel a Dalí nagyon hosszú, így beletelhet 6 hónapba is akár. A legegyszerűbb módja egyébként, ha egy kormányból vagy egy magyarból szobrászkodod ki. Mindenképpen kell rá egy tartós wax, lakk, vagy bármi, ami megtartja.

Legendás harcsa

legendas_harcsa-bajusz.jpg

A legendás harcsa tulajdonképpen egy Dalí csak fejjel lefelé. A vékony, hosszú szálak lefelé lógnak, akárcsak egy harcsa bajsza. Fontos, hogy a philtrumnál kiborotváljuk, ettől lesz legendás. (na jó, igazából a Belga együttes Pontyfénykép című száma után lett legendás a neve. Külföldön Fu Manchu, Kung-fu és egyéb béna kínai nevekkel illetik.) Gyakran összekeverik a patkóbajusszal, de köze nincs hozzá. A harcsa a száj széléről indul és csak akkor nevezhető harcsának ha lelóg az arcodról. A patkó esetében ilyenről szó sincs.

Híres harcsa: az összes öreg kínai kung-fu mester.

Így növessz harcsát: Úgy, mint egy Dalít, csak itt nem kell betonerős waxot hasznáni, elég egy normál bajuszwax és pödrés után egyszerűen csak hagyod lógni az arcodról. Vigyázz, ha nagyon bewaxolod, úgy fog kinézni, mintha két evőpálcika lógna a szádból!

A harcsa ápolása: tulajdonképpen csak arra kell figyelned, hogy a philtrumnál ki legyen borotválva mindig a szőr.

Hibrid bajusz formák

A hibrid bajszok részben bajuszból, részben szakállból állnak. Általában nagyon szokatlan, de van akinek jól áll. Poénból hordani menő lehet, komolyan véve azonban könnyen átfordulhat valami másba.

Patkó

patko-bajusz.jpg

A patkó bajszok igazi figyelem mágnesek. Általában olyasmi jut az embernek eszébe róla, hogy bunkó, dürhő, meg hogy mindjárt meg akar verni. De persze minden ilyen bajusz egy érző férfit rejteget.

Híres patkó: Hulk Hogan

Így növessz patkót: a legegyszerűbb módja, ha növesztesz egy teljes szakállat, vagy esetleg egy körszakállat. Kb 3 hónap alatt el is érheted a kívánt sűrűséget. Ha megvan, borotváld le az álladon a szőrt és a pamacsot az ajkad alatt! Úgy kell tűnnie, mintha a bajszod folytatása lenne lefelé.

Hogyan ápold a patkót: használj ollót vagy trimmert, hogy az ajkaidtól távol tartsd a szőrt. Figyelj a formára, a bajusz mindenhol egyforma vastagságú legyen!

Zappa

zappa-bajusz.jpg

Frank Zappa, a híres gitáros viselt ilyet, így kapta ezt a nevet ez a bajusz forma. Ez nem más, mint egy rövidre szabott patkó, a kis ajak alatti pamaccsal kiegészítve.

Császár

csaszar-bajusz_1.jpg

Gyakran összekeverik a sima kormánnyal vagy a magyarral. A császár abban különbözik, hogy a pofaszőr egy része is beletartozik a bajuszba, ezáltal egy teltebb hatást kelt. A másik fontos különbség, hogy a végei nem hegyesek, sokkal inkább természetes hatása van és ezáltal vaskosabbnak is tűnik. A császár bajusz nevét II. Vilmos német császárról kapta.

Híres császár: II. Vilmos

Így növessz császárt: mivel a pofaszőr is beletartozik, érdemes egy teljes szakállat és bajszot növeszteni egyszerre. Amikor megvan a kívánt hossz, borotváld le az egész szakállad, kivéve arccsont körüli részt. De csak annyira, hogy kiegészítse a bajszod. A bajuszt pedig trenírozd minden nap felfelé, fésüld, szárítsd! Waxold be a tartás végett, de ne pödörd be a végét! Így éred el a dús hatást!

Hogyan ápold a császárt: hasonlóan  a kormány típusú bajszokhoz. Érdemes minden nap megcsetkelni, hogy ne legyenek kilógó szálak. Figyelj oda, hogy mindenhol egyforma nagyságú legyen!

Bojusz

bojusz-bajusz.jpg
A bojusz vagy angolul beardstache értelemszerűen a szakáll és bajusz nevek összeolvasztásával jött létre. Pontosabban a borosta és bajusz nevekkel. Ez nem kifejezetten bajusz forma, hiszen ezt lehet művelni vagy kiegészíteni az összes előbb említett bajusszal. Ez egy teljes bajuszt kíván, illetve egy kis borostát, ami lehet pár napos vagy hetes. Talán ez a legelegánsabb és legelfogadottabb módja a bajuszhordásnak 2020-ban. A borosta jól kiemeli az arcod és állad vonásait, a kontraszt a kis borosta és a nagyobb bajusz között pedig egyszerűen zsivánnyá teszi az egészet.

Mely formákkal működik a legjobban a bojusz?
Magnum
Lámpabúra
Rozmár
Patkó
Angol
Kormány
Magyar

Gyakori hibák bajusz növesztéskor

Ahogy a szakállnál, úgy a bajusznál is vannak olyan dolgok, amikbe könnyen bele lehet bukni.

  • Túlzott vagy irreális elvárások - Átlagosan az arcszőrzet növekedési üteme 1cm/hónap körül van. Nem lesz egyből olyan bajszod, mint Magnumnak. 2-3 hónap szükséges, mire látható eredmény van. Nem kell hülyén kinézzen, növeszd a szakállal együtt, majd vágd vissza a szakállad!
  • Rosszul vágod - Bizony oda kell figyelni hogyan bánsz az ollóval vagy a trimmerrel. Megeshet, hogy egy rossz mozdulat következtében egyszerűen belevágsz a bajszodba és kezdheted elölről . Ha nincs elég időd inkább halaszd későbbre az igazítást!
  • Nem használsz rá termékeket - Ahogy a szakállnak, úgy a bajusznak is szüksége van a hidratálásra és a táplálásra. Olaj vagy balzsam tökéletes választás annak érdekében, hogy egészséges és jó illatú legyen a bajszod.

A legjobb termékek bajuszformázásra:

 

A király bajusz nem csak úgy odaterem. Ez egy művészet. Ha megvannak a megfelelő eszközeid a formázásra máris könnyebb dolgod van.

  • Balzsam - Segít a hidratálában és a kondicionálásban. Tökéletes olyan bajszokhoz, amiket nem kell bepödörni. Már az első naptól használható, hiszen a bőrödet is nyugtatja, enyhíti a viszketést. Az már csak hab a tortán, hogy tök jó illatú leszel tőle.
  • Kis fésű - A fésülés elengedhetetlen. Szerencsére van egy kiváló, bajuszra is jó mini fésű. Használd formázáshoz! Ráadásul mindig veled lehet.
  • Bajuszwax - Ha bármilyen bajszot növesztesz és szeretnéd, hogy tartson is, akkor muszáj választanod egy bajuszwaxot. Ha természetesebb bajszot szeretnél, akkor válassz egy kicsit lágyabb tartású waxot, ha pödörni is szeretnél vagy tartósabb hatást elérni, akkor használj erős tartású waxot!
    Persze ha egy Dalíra pályázol, akkor be kell vetni durvább dolgokat: hajlakkot, mézet stb…de gyakran ezt semmiképp ne csináld, mert kicsinálod vele a bajszod.

Jó bajusznövesztést, jó Movembert!

Ha bármi kérdésed van bajuszápolással kapcsolatban, dobj egy üzenetet az info@beardcity.hu-ra és segítünk! Ha pedig szeretnéd a szakálladnak vagy bajszodnak megadni a lehető legjobbat, akkor irány a www.beardcity.hu és válogass termékeink közül kedvedre! A szőröd meghálálja!

A bejegyzés trackback címe:

https://beardcity.blog.hu/api/trackback/id/tr9716274200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása